Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Walidacja metod sensorycznych do oceny produktów spożywczych

Tytuł:
Walidacja metod sensorycznych do oceny produktów spożywczych
Autorzy:
Czyrko, J.
Bruś, D. M.
Olszyńska, P.
Imierska, M.
Data publikacji:
2015
Słowa kluczowe:
walidacja
jakość sensoryczna
produkty spożywcze
badania sensoryczne
validation
sensory quality
food products
sensory analysis
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Walidacja metod sensorycznych, będąca autorytatywnym potwierdzeniem całego procesu badawczego, prowadzi do uzyskania miarodajnego i rzetelnego wyniku badania. Proces walidacji produktów spożywczych to określenie cech charakterystycznych metody, wyznaczenie ich wartości i stwierdzenie czy metoda jest odpowiednia do zamierzonego zastosowania. Podejście całościowe i zastosowanie walidacji metod sensorycznych modelu doświadczalnego opartego na powtórzonych, końcowych wynikach analiz tej samej próbki pozwala na scharakteryzowanie precyzji, powtarzalności, odtwarzalności oraz dokładności. W procesie walidacji należy również uwzględnić odpowiednią różnorodność próbek i zapewnić, by charakteryzowały się one dobrą i złą jakością (np. próbki z wadami i bez wad). Badania sensoryczne należą do tej kategorii, która uniemożliwia statystycznie uzasadnione oszacowanie niepewności pomiaru.
Validation of sensory methods is the authoritative confirmation of the entire research process and leads to meaningful and reliable analysis results. The validation process of food products allows their characterization, including determination of the quality and answer a question whether the method is suitable for the intended application. A holistic approach based on the final results for the same sample and the usage of experimental model for methods’ validation allows determining precision, repeatability, reproducibility and accuracy. Moreover, it should be stressed that it is necessary to include matrix effects in the process and provide the full spectrum of quality test items. In the validation process we should also take into account the variety of samples and ensure that they are characterized by a good and bad quality (e.g. samples with defects). However, in sensory studies it is impossible to estimate a measurement uncertainty, thus it is essential to identify the components of uncertainty.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies