Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ wodoru na wybrane parametry gazu kondensatowego w kontekście wielkoskalowego magazynowania

Analizowano potencjalny wpływ narastającego stężenia wodoru zatłaczanego do złoża gazu kondensatowego na lepkość dynamiczną (mobilność płynu) i efekt Joule’a i Thomsona (zmiany temperatury) nowo powstałej mieszaniny. Prezentowane badania pomagają w zrozumieniu wpływu wodoru na właściwości gazów węglowodorowych w złożu i przyczynią się do rozwoju efektywnych rozwiązań w zakresie magazynowania energii odnawialnej.
The mixing process of condensate gas, contg. 75 mol % MeH and subsequent hydrocarbon fractions, with H₂ was modeled. The gas mixing process was simulated based on the Soave-Redlich-Kwong gas eqn. of state using PVTsim software. The potential impact of increasing H₂ concn. injected into the condensate gas reservoir on the dynamic viscosity (fluid mobility) and Joule-Thomson effect (temp. changes) of the newly formed mixt. was analyzed. The research contributes to the understanding of phenomena occurring in the injection process and contributes to the development of effective solns. for storing renewable energy.
1. Opracowanie rekordu ze środków MNiSW, umowa nr POPUL/SP/0154/2024/02 w ramach programu "Społeczna odpowiedzialność nauki II" - moduł: Popularyzacja nauki (2025).
2. Praca wykonana w ramach konkursowej pracy statutowej pt. ,,Wpływ wodoru na zmianę parametrów gazu kondensatowego w kontekście wielkoskalowego magazynowania" - praca INIG - PIB na zlecenie MNIS; nr zlecenia 0016/ KB, nr archiwalny: DK-4100-0016/2022.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies