Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Biodegradacja odpadów tłuszczowych przez wyselekcjonowane szczepy bakterii

Tytuł:
Biodegradacja odpadów tłuszczowych przez wyselekcjonowane szczepy bakterii
Autorzy:
Ligocka, A.
Królczyk, N.
Paluszak, Z.
Data publikacji:
2014
Słowa kluczowe:
biodegradacja
odpady tłuszczowe
kompostowanie
mikroorganizmy lipolityczne
biodegradation
fatty wastes
composting
lipolytic microorganisms
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem pracy było wyselekcjonowanie ze środowiska bakterii zdolnych do degradacji odpadów tłuszczowych różnego pochodzenia (oliwa, olej rzepakowy, smalec). Spośród 186 izolatów wybrano 21 o najsilniejszych właściwościach lipolitycznych. Były one aktywne w szerokim przedziale temperatury i pH, nie działały na siebie antagonistycznie, wobec czego mogłyby wejść w skład kompozytu przyspieszającego degradację odpadów tłuszczowych, np. w procesie kompostowania.
Twenty-one bacterial isolates from soil and compost were obtained by extn. with H₂O and used (also as mixts.) for biodegrdn. of fat wastes. The olive, rapeseed oil and lard wastes were treated with individual composite cultures to detn. their lipolytic activity at pH 5–9 and 28–50°C. The mixed cultures were less active than the individual bacterial isolates. Only the olive oil was better degraded by composites than by pure cultures.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies