Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Synteza pochodnych hydroksy-2H-1-benzopiran-2-onu w polu promieniowania mikrofalowego oraz w warunkach ogrzewania konwencjonalnego

Tytuł:
Synteza pochodnych hydroksy-2H-1-benzopiran-2-onu w polu promieniowania mikrofalowego oraz w warunkach ogrzewania konwencjonalnego
Autorzy:
Czarna, M.
Ortyl, J.
Data publikacji:
2015
Słowa kluczowe:
pochodne hydroksykumaryny
kumaryna
promieniowanie mikrofalowe
fluorescencja
hydroxycoumarin derivatives
coumarin
microwave radiation
fluorescence
Język:
polski
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie  Pełny tekst  Link otwiera się w nowym oknie
W wyniku przeprowadzonych eksperymentów w polu promieniowania mikrofalowego oraz w warunkach ogrzewania konwencjonalnego, otrzymano szereg pochodnych hydroksy-2H-1-benzopiran- 2-onu o wysokim stopniu czystości. Wykonane badania spektroskopowe oraz analiza związków wykazały, że większość otrzymanych produktów charakteryzuje się interesującymi właściwościami spektroskopowymi, co pozwala na wykorzystanie ich do roli molekularnych sond fluorescencyjnych.
As a result of the conducted experiments under microwave radiation and under conditions of conventional heating, a number of high-purity derivatives of hydroxy-2H-1-benzopyran-2-one were obtained. The conducted spectroscopic measurements and compound analysis showed that the majority of obtained products exhibit interesting spectroscopic properties, which allows their use as a molecular fluorescence probes.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies