Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Otrzymywanie dihydroksylowych poliestrodioli z zastosowaniem poli(R-3-hydroksymaślanu)

Tytuł:
Otrzymywanie dihydroksylowych poliestrodioli z zastosowaniem poli(R-3-hydroksymaślanu)
Autorzy:
Ukielski, R.
Rokicka, J.
Lenarczyk, P.
Urbańska, I.
Data publikacji:
2014
Słowa kluczowe:
poliestrodiole
hydroksymaślan
poli(R-3-hydroksymaślan)
polyesterdiols
hydroxybutyrate
poly(R-3-hydroxybutyrate)
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Przedstawiono sposób otrzymywania poliestrodioli obustronnie zakończonych grupami hydroksylowymi i przeanalizowano wpływ poszczególnych parametrów reakcji (temperatura, czas, rodzaj i stężenie katalizatora) na jakość otrzymanego produktu. Metodami FT-IR oraz ¹H NMR potwierdzono zakładaną strukturę chemiczną tych makroli. Właściwości otrzymanych poliestrodioli oceniono badając graniczną liczbę lepkościową oraz temperatury przemian fizycznych. Stwierdzono, że uzyskane związki mają mniejsze od wyjściowej masy cząsteczkowe oraz niższe temperatury topnienia i mogą być stosowane jako bloki w różnego typu estrowych i uretanowych biodegradowalnych kopolimerach blokowych i multiblokowych.
Two polyols based on poly(R-3-hydroxybutyrate) were prepd. by glycolysis with 1,2-ethanodiol in CHCl₃ or CH₂ClCH₂Cl at b. temp. and then studied by FT-IR and ¹H NMR spectroscopies to confirm their assumed chem. structures and by DSC to det. their thermal properties. A decrease in intrinsic viscosity, mol. mass and m. p. of the raw materials was obsd. during glycolysis.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies