Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Crystal plasticity models accounting for twinning

Tytuł:
Crystal plasticity models accounting for twinning
Autorzy:
Kowalczyk-Gajewska, K.
Data publikacji:
2013
Słowa kluczowe:
crystal plasticity
twinning
texture evolution
hardening
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Different approaches to account for twinning in crystal plasticity models are discussed. In particular, three main issues related to this mechanism of plastic deformation are addressed: modelling of texture evolution in the presence of twinning, impact of slip-twin interactions on hardening laws formulation and influence of a layered substructure on the macroscopic response of materials. Some of the discussed modelling tools are illustrated with use of the example of titanium aluminide.
W pracy przedyskutowano istniejące metody pozwalające na uwzględnienie bliźniakowania w ramach modelu plastyczności kryształów. W szczególności przeanalizowano trzy zasadnicze problemy wymagające rozwiązania w przypadku modelowania metali i stopów, w których mamy do czynienia z tym mechanizmem deformacji plastycznej: modelowanie rozwoju tektury krystalograficznej, wpływ sprzężeń zachodzących pomiędzy mechanizmami poślizgu i bliźniakowania na sformułowanie prawa umocnienia oraz wpływ tworzącej się substruktury lamelarnej (płytkowej) na makroskopową odpowiedź materiału. Niektóre z omawianych podejść zostały zilustrowane na przykładzie związku międzymetalicznego Ti-Al.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies