Tytuł pozycji:
Trendy zmian w organizacji transportu w obrocie produktami żywnościowymi na przykładzie warzyw i owoców
Opracowanie zawiera ogólne dane dotyczące produkcji owoców i warzyw w Polsce oraz wielkości i kierunków wymiany handlowej w ostatnich latach. Dokonano analizy aktualnego stanu organizacji transportu w obrocie świeżymi warzywami i owocami na podstawie istniejących badań. Zwrócono szczególną uwagę na rodzaj wykorzystywanych środków transportu, wielkość i strukturę kosztów logistyki oraz strukturę łańcuchów dostaw. W dalszej części przedstawiono trendy zmian zachodzących w organizacji transportu. Uwzględniono między innymi wykorzystanie systemów informatycznych wspierających logistykę, zmiany w strukturze łańcuchów dostaw, zmiany konstrukcji pojazdów, koszty zewnętrzne transportu oraz działania mające na celu ochronę środowiska. Szczególną uwagę poświęcono możliwości wykorzystania transportu kolejowego oraz transportu intermodalnego do przewozu świeżych warzyw i owoców.
The study contains general data on fruit and vegetable production in Poland and the size and direction of trade in recent years. An analysis of the current state of the organization of transport in the course of fresh vegetables and fruits on the basis of existing studies. Special attention is paid to the type of means of transport used, the size and structure of the costs for logistics and supply chain structure. The following shows the trends of changes in the organization of transport. It takes into account inter alia the use of information systems that support logistics, changes in the structure of supply chains, changes in vehicle design, the external costs of transport and measures to protect the environment. Particular attention was paid to the possibility of using rail transport and intermodal to transport fresh vegetables and fruits.