Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

ADOLF JEBAVÝ – UZENÁŘSKÝ MISTR A MECENÁŠ KULTURNÍHO ŽIVOTA. K HISTORII A PRAMENŮM JEDNOHO Z NEJVÝZNAMNĚJŠÍCH BRNĚNSKÝCH VÝROBCŮ

Tytuł:
ADOLF JEBAVÝ – UZENÁŘSKÝ MISTR A MECENÁŠ KULTURNÍHO ŽIVOTA. K HISTORII A PRAMENŮM JEDNOHO Z NEJVÝZNAMNĚJŠÍCH BRNĚNSKÝCH VÝROBCŮ
Adolf Jebavý – A master butcher and local cultural benefactor. On the history and archive sources concerning one of the most significant Brno producers in the 20th Century
Autorzy:
Gilbertová Marie
Tematy:
INDUSTRY
FACTORIES
INDUSTRY HISTORY
BUTCHERY
MEAT INDUSTRY
CRAFTS
CZECH LANDS
JEBAVÝ ADOLF
Język:
czeski
Dostawca treści:
CEJSH
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
This paper focuses on the history and production of the Adolf Jebavý factory – one of the famous family meat industry companies in Brno in the first half of the 20th Century. From the time of the first owner, Adolf Jebavý (1872-1938), and later his equally significant son, also named Adolf (1903-after 1948?), the company has grown into an important and famous Brno meat products producer and exporter. This company produced mostly canned meat, various kinds of sausages, patés and other foods, with a brand mark “Delica”. These products were also very popular in foreign countries (as well as with the Czech minority overseas). The company had several shops in Brno at the Křenová street, on the Náměstí Svobody square, in Královo Pole, but also in other cities, for example in Luhačovice. This paper is based on extensive company archive funds from the Brno Moravian Land Archives, where we can find information about company production, sales management, export and other important facts about this producer, such as private correspondence, war damages evidence and also evidence on the occasion of the political and administrative changes in the government in 1948. The topic was also put into larger context, as this study also briefly focuses on the history of butchers as well as on the history of companies and production in the first half of the 20th century in Czech lands.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies