Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

DVA PRÍSTUPY KU KULTIVOVANIU SPISOVNÉHO JAZYKA

Tytuł:
DVA PRÍSTUPY KU KULTIVOVANIU SPISOVNÉHO JAZYKA
Two approaches on cultivation of standard language
Autorzy:
Dolník Juraj
Tematy:
STANDARD LANGUAGE
LINGUISTIC COMPETENCE
INTENTIONAL-EMERGENT MECHANISM
CULTIVATION OF STANDARD LANGUAGE
Język:
słowacki
Dostawca treści:
CEJSH
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
This paper deals with the opposition between the “natural” and the “artificial” cultivation of the standard language. The author gives arguments in favour of the standpoint that adequate regulation of the standard language requires taking into consideration its character. He defends the thesis about authentic cultivation of this language, i.e. about the “genuin” linguistic activities causing adaptation changes in the language or acting against changes. This cultivation supports the autonomous character of the behavioural linguistic competence, and in this way also the tendency at asserting endogenous linguistic standards. It means the supporting of the development of linguistic activities within the spirit of their rationality and in the name of the expansion of the linguistic comfort in communication life. Such cultivation supports the optimization of the interaction of linguistic behaviour (behavioural linguistic competence) and linguistic activities (action-based linguistic competence), hence the optimal functioning of the intentional-emergent mechanism governing linguistic activities.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies