Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wybrane charakterystyki kapitału społecznego polskich rolników

Tytuł:
Wybrane charakterystyki kapitału społecznego polskich rolników
Selected features of polish farmers
Autorzy:
Grzegorz Spychalski
Tematy:
Social capital
rural areas
farmers
kapitał społeczny
obszary wiejskie
rolnicy
Dostawca treści:
CEJSH
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The paper presents results of the research carried out among farm owners in Wielkopolskie voivodeship referring to selected features of social capital. The author identifies and estimates impact of some socio-professional factors on social capital quality and derives statistical conclusion. As a result there is a list of economic policy measures facilitating rural areas development in this aspect. The level of education, civic activity and tendency for collective activity are main conditions of social capital quality in Polish rural areas.

Artykuł przedstawia wyniki badań przeprowadzonych wśród właścicieli gospodarstw rolnych województwa wielkopolskiego w zakresie wybranych charakterystyk kapitału społecznego. Autor identyfikuje i określa wpływ czynników społeczno-za­wodowych na jakość kapitału społecznego i wyprowadza wnioski statystyczne. W konkluzji ukazano instrumenty polityki gospodarczej wspierające rozwój obszarów wiejskich w tym aspekcie. Poziom wykształcenia, aktywność obywatelska i skłonność do działania wspólnego stanowią główne uwarunkowania jakości kapitału społecznego polskich obszarów wiejskich.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies