Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zastosowanie dekompozycji czynników Famy i Frencha do wyceny akcji notowanych na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie

Tytuł:
Zastosowanie dekompozycji czynników Famy i Frencha do wyceny akcji notowanych na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie
The Fama French Factors Decomposition for Asset Pricing on Warsaw Stock Exchange
Autorzy:
Czapkiewicz Anna
Tematy:
Giełda papierów wartościowych
Spółki giełdowe
Wycena akcji
Model Famy i Frencha
Badania empiryczne
Stock market
Stock market companies
Equity valuation
Fama-French model
Empirical researches
Język:
polski
Dostawca treści:
CEJSH
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem niniejszej pracy jest empiryczna weryfikacja modelu Famy i Frencha z dekompozycją czynników SMB na dwie składowe dla rynku polskiego dla danych z okresu styczeń 2003-marzec 2012. Badaniem objęto tylko te spółki, które były w tym okresie notowane na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie w sposób ciągły, dla których wartość księgowa była dodatnia. (fragment tekstu)

The main objective of this paper is to verify the performance of the Fama-French model for the Polish market. The monthly data from the Warsaw Stock Exchange for the period January 2003 to March 2012 was used for the study. The empirical evidence shows that the stocks with small capitalization and low relation of book value to market value may weaken the three-factor model of Fama and French. The decomposition of the factors into two components improves the effectiveness of the model.(original abstract)

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies