Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Możliwości wykrywania spoiw zawierających substancje białkowe metodą spektrofotometrii absorpcyjnej w podczerwieni

Tytuł:
Możliwości wykrywania spoiw zawierających substancje białkowe metodą spektrofotometrii absorpcyjnej w podczerwieni
THE POSSIBILITY OF DETECTING BINDERS CONTAINING ALBUMEN WITH THE METHOD OF INFRARED ABSORPTION SPECTROPHOTOMMETRY
Autorzy:
Rogóż Maria
Data publikacji:
1992
Tematy:
spektrofotometria
analiza nieniszcząca
spoiwa białkowe
Język:
polski
angielski
Dostawca treści:
CEJSH
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The work establishes the possibility of detecting albumen binders in samples of albumen and albumen binders, both pure and mixed with pigments. Such binders as: whole egg, egg yolks, gelatine and casein were chosen for the purpose of the analysis. The albumen and tempera binders were combined with the following pigments: lead white, copper blue, iron red and plant black. The selected method of infrared absorption spectrophotommetry made it possible to identify albumen binders in samples no smaller than 2 mg. This method, however, does not distinguish them qualitatively and only indicates gelatine, due to its appearance as a strand in 1400 cm"-1. The presence of pigments does not hinder the identification of pure albumen and albumen-oil binders. (translated by A. Rodzińska-Chojnowska)

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies