Tytuł pozycji:
Vegetable cultivation and importance of irrigation in production
Aby zaspokoić potrzeby żywnościowe rosnącej populacji na świecie i w Turcji, ludzie nadal intensywnie produkują rośliny uprawne. Warzywa są preferowane bardziej niż inne rośliny na obszarach produkcji roślinnej ze względu na ich wysoką wartość ekonomiczną oraz zalety pod względem zdrowia i odżywiania. Zwiększenie ilości produktów w produkcji rolnej w celu zaspokojenia zapotrzebowania na żywność jest możliwe tylko poprzez zwiększenie czynników zapewniających wzrost roślin. Nawadnianie jest jednym z głównych czynników wpływających na produkcję w rozwoju roślin. Najbardziej efektywne wykorzystanie zasobów wodnych, które zmniejszają się zarówno ze względu na wzrost liczby ludności, jak i zmiany klimatyczne, w obszarach, w których są one potrzebne, stało się poważnym problemem. Szczególnie ważne jest ekonomiczne wykorzystanie wody do nawadniania do celów rolniczych wykorzystywanej w produkcji roślinnej zgodnie z określonym programem i zgodnie z techniką. W niniejszym opracowaniu pokrótce omówiono produkcję warzyw na świecie i w Turcji oraz podjęto próbę zestawienia i oceny niektórych praktyk irygacyjnych i ich skutków w uprawie warzyw, która ma ogromne znaczenie pod względem produkcji. W rezultacie, biorąc pod uwagę niewystarczające zasoby wodne, zaleca się opracowanie i rozpowszechnianie technologii nawadniania ciśnieniowego i inteligentnego, które zapewniają również zrównoważony rozwój zasobów naturalnych.
In order to meet the food needs of the growing population in the world and in Turkey, people continue to produce crops intensively. Vegetables are preferred more than other plants in crop production areas due to their high economic value and their advantages in terms of health and nutrition. Increasing the amount of product in agricultural production in order to meet the need for food is only possible by increasing the factors that ensure plant growth. Irrigation is one of the main factors affecting production in plant development. The efficient utilization of water resources, which are diminishing as a result of population growth and climate change, has become a critical issue. In particular, the strategic and economical use of irrigation water for agricultural purposes is of paramount importance. This necessitates the application of water resources in crop production according to scientifi cally designedprograms and techniques to optimize efficiency and sustainability. In this study, vegetable production in the world and in Turkey is briefly discussed and some irrigation practices and their effects in vegetable cultivation, which is of great importance in terms of production, are tried to be compiled and evaluated. As a result, considering the inadequacy of water resources, it is recommended that pressurized and smart irrigation technologies, which also ensure the sustainability of natural resources, should be developed and disseminated.