Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ surfaktyny syntetyzowanej mikrobiologicznie na bazie odpadów przemysłu ziemniaczanego na aktywność celulaz.

Tytuł:
Wpływ surfaktyny syntetyzowanej mikrobiologicznie na bazie odpadów przemysłu ziemniaczanego na aktywność celulaz.
Autorzy:
Koim-Puchowska, Beata
Współwytwórcy:
Koim-Puchowska, Beata
Data publikacji:
2024-10-25
Wydawca:
RepOD
Tematy:
Medicine, Health and Life Sciences
surfaktyna
celulazy
aktywność enzymatyczna
Dostawca treści:
Repozytorium Otwartych Danych
Inne
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie

Zbiór danych zawiera rezultaty realizacji działania naukowego pt. "Wpływ surfaktyny syntetyzowanej mikrobiologicznie na bazie odpadów przemysłu ziemniaczanego na aktywność celulaz." finansowanego przez NCN (numer grantu:DEC-2023/07/X/NZ9/00701).

W zbiorze umieszczono następujące dane:

-stężenie surfaktyny otrzymanej na podłożach suplementowanych produktami ubocznymi z przemysłu ziemniaczanego;

-procent redukcji napięcia powierzchniowego (ST) medium hodowlanego w trakcie hodowli wgłębnej Bacillus subtillis natto BS 19 na podłożach z dodatkiem produktów ubocznych z przemysłu ziemniaczanego;

-przyrost biomasy Bacillus subtilis natto BS19 po zakończeniu hodowli na podłożach zawierających produkty uboczne z przemysłu ziemniaczanego;

-analiza produktów ubocznych z przemysłu ziemniaczanego pod kątem stężenia azotu ogólnego, ogólnego węgla organicznego, stężenia żelaza, cynku, wapnia, magnezu, manganu;

-analiza struktury chemicznej mieszaniny analogów surfaktyny otrzymanych na podłożach suplementowanych produktami ubocznymi;

-stężenie cukrów redukujących uwolnionych z substratów: karboksymetylocelulozy o niskiej lepkości (CMC) / mikrokrystalicznej celulozy (Avicel®PH-101) w trakcie reakcji enzymatycznej przy udziale mieszaniny analogów surfaktyny.


Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies