Tytuł pozycji:
Thermal and physico-mechanical properties of biodegradable materials based on polyhydroxyalkanoates
Thermal and physico-mechanical properties of polyhydroxyalkanoates of Rhodococcus erythropolis Au-1, Pseudomonas sp. PS-17, Azotobacter vinelandii N-15 and polyhydroxybutyrate/polylactide (PHB/PLA) blends were investigated. The addition 5 wt% PLA improved PHB properties, such as thermal resistance and stiffness. However, higher PLA content led to a decrease in thermal stability, while increasing elongation. PHB/PLA blends are recommended as packaging materials for food, agricultural and pharmaceutical products.
Zbadano właściwości termiczne i fizykomechaniczne polihydroksyalkanianów Rhodococcus erythropolis Au-1, Pseudomonas sp. PS-17, Azotobacter vinelandii N-15 oraz mieszaniny PHB/PLA. Dodatek 5% mas. PLA poprawił właściwości PHB, takie jak odporność termiczna i sztywność. Jednak przy większej zawartości PLA nastąpiło zmniejszenie stabilności termicznej, przy jednoczesnym zwiększeniu wydłużenia. Mieszaniny PHB/PLA są zalecane jako materiały opakowaniowe produktów spożywczych, rolniczych i farmaceutycznych.