Tytuł pozycji:
Conformation assessment of Charolaise cows and crossbreds with various proportions of genes of this breed
The research material consisted of 101 primiparous cows born from Chaloraise sires.
Cows were divided into four genotype groups: 1) pure-bred Charolaise, 2) crossbreds with 75%
Charolaise and 25% Black-and-White, 3) crossbreds with 50% Charolaise and 50% Black-and-
-White, 4) crossbreds with 50% Charolaise and 50% Simmental.An analysis of the body weight
of primiparous cows and calves at weaning was performed. The measurements of the height at
withers, hip height and chest girth were taken and the assessment of conformation, size and production
traits was carried out. The crossbred cows obtained results similar to or somewhat worse
than those for the pure-bred Charolaise cows. The obtained results indicate that cows crossbred
with Black-and-White breed are a very good material for the production of beef calves with the
fattening traits similar to those of the beef breed used for absorptive crossing or the crossbred cows
of pure beef breeds.
Materiał doświadczalny stanowiło 101 krów pierwiastek pochodzących po ojcach
rasy charolaise. Krowy podzielono na 4 grupy genotypowe: 1) czystorasowe charolaise, 2) mieszańce
75% charolaise i 25% cb, 3) mieszańce 50% charolaise i 50% cb x hf, 4) mieszańce 50%
charolaise i 50% simental. Przeprowadzono analizę masy ciała krów po pierwszym ocieleniu
oraz cieląt po ich odsadzeniu, wykonano pomiary wysokości w kłębie, krzyżu i obwodu klatki
piersiowej oraz dokonano oceny budowy, kalibru oraz cech użytkowości. Krowy mieszańce
uzyskały zbliżone lub nieco gorsze wyniki od krów czystorasowych charolaise. Uzyskane wyniki
wskazują, że krowy mieszańce z rasą czarno-białą są bardzo dobrym materiałem do produkcji
cieląt mięsnych o podobnych cechach opasowych jak rasa mięsna użyta do krzyżowania
wypierającego lub krowy mieszańce czystych ras mięsnych.