Tytuł pozycji:
Metody wykrywania zafałszowań win
- Tytuł:
-
Metody wykrywania zafałszowań win
Methods of detecting adulteration of wines
- Autorzy:
-
Stoj, A.
- Data publikacji:
-
2011
- Wydawca:
-
Polskie Towarzystwo Technologów Żywności
- Źródło:
-
Żywność Nauka Technologia Jakość; 2011, 18, 2
1425-6959
- Język:
-
polski
- Prawa:
-
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
- Dostawca treści:
-
Biblioteka Nauki
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy przedstawiono rodzaje zafałszowań win, takie jak: nieprawidłowa deklaracja odmiany winogron, regionu pochodzenia, winobrania, dodatek wody, cukru, glicerolu i barwienie win. Do wykrywania zafałszowań win stosuje się spektrometrię masową, jądrowy rezonans magnetyczny, atomową spektrometrię emisyjną, chromatografię gazową, chromatografię cieczową i elektroniczny nos. Analiza zafałszowań win jest narzędziem do wyeliminowania nieuczciwych producentów i utrzymania zaufania konsumentów na konkurencyjnym rynku UE
In the paper, some types of wine adulteration were presented, such as: misdeclaration as regards grape variety, region of origin, or vintage; adding water, sugar, glycerol, and colouring wine. To detect the adulteration of wines, the following techniques were applied: mass spectrometry, nuclear magnetic resonance, atomic emission spectrometry, gas chromatography, liquid chromatography, and electronic tongue. The analysis of wine adulteration is a tool to eliminate unfair manufacturers and to maintain the consumer confidence in the competitive EU market.