Tytuł pozycji:
Wpływ sezonu produkcji na przydatność technologiczną, profil kwasów tłuszczowych i zawartość cholesterolu w mleku pozyskiwanym od krów utrzymywanych w oborach wolnostanowiskowych i żywionych systemem TMR
- Tytuł:
-
Wpływ sezonu produkcji na przydatność technologiczną, profil kwasów tłuszczowych i zawartość cholesterolu w mleku pozyskiwanym od krów utrzymywanych w oborach wolnostanowiskowych i żywionych systemem TMR
Effect of production season on technological suitability, fatty acids profile and cholesterol content in milk of cows maintained in free-stall barns and fed according to the TMR system
- Autorzy:
-
Kowal, M.
- Data publikacji:
-
2013
- Wydawca:
-
Polskie Towarzystwo Zootechniczne
- Źródło:
-
Roczniki Naukowe Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego; 2013, 09, 3
1733-7305
- Język:
-
polski
- Prawa:
-
CC BY-NC: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne 3.0 PL
- Dostawca treści:
-
Biblioteka Nauki
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Oceniono 1146 prób mleka (526 z sezonu wiosenno-letniego i 620 z jesienno-zimowego) pobranych
od 274 krów utrzymywanych w 5 gospodarstwach stosujących intensywną technologię
chowu (obory wolnostanowiskowe i żywienie TMR). Oznaczono: zawartość kazeiny,
suchej masy beztłuszczowej, stosunek białkowo-tłuszczowy, kwasowość czynną i potencjalną,
stabilność cieplną, czas krzepnięcia pod wpływem podpuszczki, stan dyspersji tłuszczu mlekowego
oraz udział kwasów tłuszczowych i zawartość cholesterolu. Istotnie (p≤0,01) wyższą
wydajność dobową mleka uzyskiwano w okresie wiosenno-letnim (25,8 kg) w porównaniu do
jesienno-zimowego (23,3 kg). Mleko pozyskiwane w sezonie wiosenno-letnim cechowało się
istotnie (p≤0,01) wyższą kwasowością czynną (pH 6,64), krótszym czasem krzepnięcia pod
wpływem podpuszczki (średnio 4:21 min), niższą stabilnością cieplną (średnio 2:40 min) oraz
wyższym udziałem małych kuleczek tłuszczowych (65,97%), zawierało także istotnie więcej
cholesterolu (22,71 mg/100 ml). Przy całorocznym żywieniu krów systemem TMR sezon
produkcji nie miał generalnie istotnego wpływu na udział kwasów tłuszczowych w mleku, z
wyjątkiem UFA i PUFA oraz proporcji MUFA/SFA i PUFA/SFA (p≤0,05).
The study included 1146 milk samples (526 – spring-summer season and 620 – autumn-winter
season) taken from 274 cows maintained in five farms with an intensive husbandry technology (freestall
barns and TMR feeding). Following parameters were determined: content of casein and nonfat
dry matter, protein to fat ratio, active and potential acidity, thermal stability, rennet coagulation
time, state of milk fat dispersion, share of fatty acids and cholesterol content. Significantly (p≤0.01)
higher daily milk yield were obtained in the spring-summer season (25.8 kg) compared to the autumn winter season (23.3 kg). Milk collected in the spring-summer season was characterised by significantly
(p≤0.01) higher active acidity (pH 6.64), shorter rennet coagulation time (an average of 4:21 min),
lower thermal stability (an average of 2:40 min ) and higher share of small fat globules (65.97%).
Moreover, it contained significantly more cholesterol (22.71 mg/100 ml). Generally, with year-round
TMR feeding system of cows, the production season had no significant effect on share of fatty acids
in milk, with the exception of UFA and MUFA, and PUFA/SFA and PUFA/SFA proportion (p≤0.05).