Tytuł pozycji:
Ekonomiczne i społeczne determinanty wydatków na żywność w Polsce
Małgorzata Truskawa
Motywem przewodnim wyboru tematu pracy była chęć rozpoznania mechanizmu wpływu dochodów na kształtowanie się poziomu i struktury wydatków żywnościowych (uwzględniających także spożycie żywności w jednostkach gastronomicznych) gospodarstw domowych w okresie po wstąpieniu Polski do Unii Europejskiej. Identyfikacja grup ludności cechujących się relatywnie wysoką elastycznością dochodową wydatków żywnościowych (na żywność ogółem i na wybrane artykuły żywnościowe) wydaje się mieć ważne znaczenie w kontekście oceny potencjalnych możliwości wzrostu popytu na żywność w Polsce. O ile proces rozwoju konsumpcji żywności w okresie przedakcesyjnym w Polsce jest w literaturze przedmiotu rozpoznany, o tyle dla okresu obejmującego pierwsze lata po akcesji do struktur unijnych nie ma w polskiej literaturze pracy, która w sposób kompleksowy opisywałaby związek dochodów i wydatków żywność.