Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The Antioxidant Activity of Selected Berry Fruits

Tytuł:
The Antioxidant Activity of Selected Berry Fruits
Aktywność przeciwutleniająca wybranych owoców jagodowych
Autorzy:
Gryszczyńska, Agnieszka
Iskra, Maria
Budzyń, Magdalena
Gryszczyńska, Bogna
Data publikacji:
2011
Wydawca:
Borgis
Słowa kluczowe:
cancer
pregnancy
prevention
total phenolic content
ferroxidase activity
ceruloplasmin
cardiovascular disease
antioxidant activity
fruit extracts
Język:
polski
Linki:
https://open.icm.edu.pl/handle/123456789/1299  Link otwiera się w nowym oknie
Dostawca treści:
Repozytorium Centrum Otwartej Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Agnieszka Gryszczyńska

A diverse of berry fruits and berries extracts, high in polyphenols, have been demonstrated to show a broad spectrum of health benefits because many of them may reduce the risk of cardiovascular heart diseases, cancer, allergy and inflammation. Their beneficial effect is connected with the antioxidant activity. This review shows results of recent studies in vivo and in vitro have suggested an association between consumption of polyphenol-rich berry fruits and their prophylactic role. The antioxidant activity of berry fruits depending on the content of polyphenols is also discussed.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies