Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Koszty jednostkowe i dochody wybranych produktów w 2015 roku – wyniki badań w systemie AGROKOSZTY

Tytuł:
Koszty jednostkowe i dochody wybranych produktów w 2015 roku – wyniki badań w systemie AGROKOSZTY
Unit costs and income from selected products in 2015 –research results in the AGROKOSZTY system
Autorzy:
Skarżyńska, Aldona
Data publikacji:
2017
Wydawca:
Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy
Słowa kluczowe:
skala produkcji
unit costs
agricultural products
produkty rolnicze
koszty jednostkowe
production profitability
management income
opłacalność produkcji
dochód z zarządzania
production scale
Język:
polski
ISBN, ISSN:
00441600
Prawa:
http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/pl/
Linki:
https://open.icm.edu.pl/handle/123456789/13363  Link otwiera się w nowym oknie
Dostawca treści:
Repozytorium Centrum Otwartej Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem artykułu jest analiza wyników ekonomicznych jęczmienia jarego, kukurydzy na ziarno, ziemniaków jadalnych, łubinu słodkiego, grochu pastewnego oraz soi w 2015 roku w gospodarstwach o różnej skali produkcji tych produktów. Badania przeprowadzono w gospodarstwach towarowych, czyli takich, które swoją produkcję przeznaczają na sprzedaż. Jednostki te mają charakter przedsiębiorstw. Na wyniki badanych produktów wpływ miał potencjał produkcyjny gospodarstw, czyli zasoby ziemi, pracy i kapitału, ich jakość oraz sposób wykorzystania, ale było także ich uzależnienie od warunków zewnętrznych (np. rynkowych, pogodowych). Następstwem zróżnicowania kosztów bezpośrednich i pośrednich oraz kosztu zaangażowania w proces produkcji własnych czynników wytwórczych jest zróżnicowanie kosztów ekonomicznych. Z badań wynika, że najwyższe odnotowano przy uprawie na małą skalę ziemniaków jadalnych, łubinu słodkiego, grochu pastewnego i soi. Natomiast przy uprawie na skalę średnią – jęczmienia jarego i kukurydzy. Wraz ze wzrostem skali uprawy dochód z działalności z tytułu zarządzania bez dopłat, należny rolnikowi jako przedsiębiorcy, na ogół zwiększał się, ewentualnie malała strata. Stratę powstałą w procesie produkcji pokryły dopłaty. Wyniki badań wskazują na przewagę dużej skali, chociaż ujawniała się ona na różnych poziomach rachunku ekonomicznego.

The aim of the paper is analysis of the economic results of spring barley, grain maize, edible potatoes, sweet lupine, fodder pea and soybean in 2015 on farms having different production scale of these products. The research was held on commercial farms, which sell their production. These farms are enterprises. The results of products were influenced by the production capacity of farms, i.e. resources of land, labour and capital, their quality and the way of use, but they were also dependent on the external conditions (e.g. market, weather). The consequence of diversification of direct and indirect costs and cost of use in the production process of own factors of production is the diversity of economic costs. The research showed that the highest economic costs were recorded for small scale cultivation of edible potatoes, sweet lupine, fodder pea and soybean. While for medium scale cultivation – spring barley and grain maize. With the increase in cultivation scale the income from management activity without subsidies – due to a farmer as an entrepreneur – generally increased or the loss decreased. The loss incurred in the production process was covered by subsides. The results indicate the advantage of the large scale of production, but it was revealed at different levels of economic account.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies