Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Comparison of bacterial communities in roots of selected trees with and without summer truffle (Tuber aestivum) ectomycorrhiza

Tytuł:
Comparison of bacterial communities in roots of selected trees with and without summer truffle (Tuber aestivum) ectomycorrhiza
Autorzy:
Siebyła, Marta
Szyp-Borowska, Iwona
Data publikacji:
2021-03-15
Wydawca:
Committee on Forestry Sciences and Wood Technology of the Polish Academy of Sciences and the Forest Research Institute in Sękocin Stary
Słowa kluczowe:
roots
NGS
mycorrhiza
summer truffle ascomata
soil microorganisms
Źródło:
Folia Forestalia Polonica, Series A – Forestry
Język:
angielski
ISBN, ISSN:
21995907
Prawa:
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/
Linki:
https://open.icm.edu.pl/handle/123456789/24759  Link otwiera się w nowym oknie
Dostawca treści:
Repozytorium Centrum Otwartej Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
In this study, we examined the effect of the presence of mycorrhiza and ascomata of summer truffle (Tuber aestivum) on the bacterial composition of roots from small trees growing in selected sites of the Nida Basin. Qualitative DNA sequencing methods such as Sanger and next-generation sequencing (NGS) were used. The Sanger method revealed different bacterial species compositions between the samples where summer truffle ascomata was recorded and control samples. Five genera of bacteria could be distinguished: Bacillus, Erwinia, Pseudomonas, Rahnella and Serratia, among which the most numerous were Pseudomonas (Gammmaproteobacteria class) at 32.9%. The results obtained by the NGS method also showed differences in species composition of the bacteria depending on the study sample. Seven genera of bacteria were distinguished: Rhizorhabdus, Methylotenera, Sphingomonas, Nitrosospira, Streptomyces, Methyloceanibacter and Niastella, which dominated in roots from the truffle sites. Telmatobacter, Roseiarcus, Granulicella, Paludibaculum, Acidipila, Acidisphaera and Aliidongia dominated in roots from the control sites. With the NGS method, it is possible to identify the microbiome of a whole root, while only a root fragment can be analysed by the Sanger method. These results extend the scope of knowledge on the preferences of certain groups of bacteria associated with truffles and their influence on the formation of ascomata in summer truffles. Our results may also be useful in selecting and monitoring sites that promote ascomata of Tuber aestivum.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies