Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Uwarunkowania rozwoju małych i średnich przedsiębiorstw branży hotelarskiej w województwie łódzkim

Tytuł:
Uwarunkowania rozwoju małych i średnich przedsiębiorstw branży hotelarskiej w województwie łódzkim
Conditions for small and medium-size enterprises in hotel industry of Lodzkie Province
Autorzy:
Fengler, Sandra
Słowa kluczowe:
development potential, enterprise, hotel industry, hotel object, SME sector
branża hotelarska, obiekt hotelarski, potencjał rozwojowy, przedsiębiorstwo, sektor MSP
Język:
polski
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Inne
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Thesis concerns conditions for small and medium-size enterprises in hotel industry of Lodzkie Province.Touristic potential and conditions of hotel industry of Lodzkie Province was discussed. Enterprise sector was described along with social and economic situation of province. Future prospects for development of existing and future small and medium-size hotel businesses were formulated. Finally, case study of Yuca hotel in Lodz with its development potential was included. Three methods of analysis of hotel object were chosen: identification of development stage based on model of Churchill and Lewis and model of Bruce and Scott as well as POS diagnosis. Development of Yuca hotel since its formation until its current economic situation was researched. Its strategy and development prospects were also defined.Development potential of existing and future hotel businesses in Lodzkie Province was elaborated based on gathered information about SME sector and hotel industry of province and thanks to results of investigations concerning Yuca hotel.

Celem pracy jest ukazanie uwarunkowań do rozwoju małych i średnich przedsiębiorstw branży hotelarskiej w regionie łódzkim.Zaprezentowano potencjał turystyczny i stan obecnej bazy hotelarskiej. Opisano sektor małych i średnich przedsiębiorstw (MSP) w regionie łódzkim oraz sytuacje społeczno-gospodarczą województwa. Wyjaśniono, jakie warunki i możliwości mają do rozwoju obecne i nowe, małe i średnie przedsiębiorstwa hotelarskie. Pracę kończy opis przypadku hotelu Yuca w Łodzi i jego potencjału rozwojowego. Wybrano trzy metody analizy obiektu hotelarskiego Yuca: identyfikację etapu rozwoju na podstawie modelu Churchilla i Lewisa oraz Bruce i Scotta, a także diagnozę POS. Zbadano rozwój hotelu od powstania po sytuację obecną przedsiębiorstwa. Określono jego możliwości rozwoju w przyszłości. Na podstawie zebranych informacji o stanie sektora MSP i branży hotelarskiej w łódzkim oraz dzięki wynikom przeprowadzonych analiz hotelu Yuca przedstawiono możliwości rozwoju obecnych i nowych obiektów hotelarskich w regionie łódzkim.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies