Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Influence of plant growth regulators on the accumulation of phenolic acids and coumarins in agitated in vitro cultures of Ruta graveolens.

Tytuł:
Influence of plant growth regulators on the accumulation of phenolic acids and coumarins in agitated in vitro cultures of Ruta graveolens.
Wpływ regulatorów wzrostu i rozwoju roślin na akumulację kwasów fenolowych i kumaryn w kulturach wytrząsanych Ruta graveolens L.
Autorzy:
Surzyn, Marzena
Słowa kluczowe:
kumaryny, kwasy fenolowe, Ruta zwyczajna
coumarins, phenolic acids, Ruta graveolens
Język:
polski
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Inne
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Ruta graveolens is characterised by a rich content of the active compounds. These chemical properties make it a very attractive plant in relation to pharmacological studies. Ruta graveolens is a valuable source of phenolic acids as well as coumarins.The object of this study was to examine the influence of the concentration of plant growth regulators (NAA, BAP) on the accumulation of phenolic acids and coumarins in agitated in vitro cultures of Ruta graveolens. Cultures were supposed to grow on four different versions of the medium, based on Lismaier – Skoog medium composition (version I: 0,1 mg/l NAA and 0,1 mg/l BAP, version II: 1 mg/l NAA and 1 mg/l BAP, version III: 3 mg/l NAA and 1 mg/l BAP, version IV: 2 mg/l NAA and 2 mg/l BAP). The compounds found in the methanolic extracts and hydrolizates of collected from the Ruta graveolens shoot cultures biomass were analysed by means of the HPLC method. The presence of coumarins: xanthotoxin, bergapten, imperatorin, isopimpinellin and psoralen was identified in the methanolic extracts, whereas in hydrolizates phenolic acids such as gallic acid, protocatechuic acid, p-hydroxybenzoic acid, vanillic acid, syringic acid, p-coumaric acid, o-coumaric acid and ferulic acid were found. Additionally, the presence of coumarins: umbelliferone, xanthotoxin, bergapten and isopimpinellin was indicated in hydrolizates as well. It is significant to mention that the highest total content of phenolic acids (0,486 mg/g s.m.) was obtained in the fourth version of the medium (2 mg/l NAA and 2 mg/l BAP), whereas for coumarins (4,61 mg/g s.m.) in the first version of the medium (0,1 mg/l NAA and 0,1 mg/l BAP). Furthermore, studies have shown that the concentration of plant growth regulators affects the quantitative composition of accumulated secondary metabolites.

Ruta graveolens charakteryzuje się bogatą zawartością związków czynnych, dzięki czemu jest rośliną atrakcyjną pod względem farmakologicznym. Stanowi cenne źródło m. in. kwasów fenolowych oraz kumaryn.W niniejszej pracy badano wpływ stężenia regulatorów wzrostu i rozwoju roślin (NAA, BAP) na akumulację kwasów fenolowych i kumaryn w kulturach wytrząsanych in vitro Ruta graveolens. Kultury prowadzono na czterech wariantach podłoża wg Linsmaier – Skoog (I wariant: 0,1 mg/l NAA i 0,1 mg/l BAP, II wariant: 1 mg/l NAA i 1 mg/l BAP, III wariant: 3 mg/l NAA i 1 mg/l BAP, IV wariant: 2 mg/l NAA i 2 mg/l BAP). Związki zawarte w ekstraktach metanolowych oraz w hydrolizatach z zebranej biomasy kultur pędowych Ruta graveolens analizowano metodą HPLC.W ekstraktach metanolowych stwierdzono obecność kumaryn: ksantotoksyny, bergaptenu, imperatoryny, izopimpineliny oraz psoralenu. Z kolei w hydrolizatach wykryto kwasy fenolowe: kwas galusowy, protokatechowy, p-hydroksybenzoesowy, wanilinowy, syryngowy, p-kumarowy, ferulowy, o-kumarowy oraz kumaryny: umbeliferon, ksantotoksynę, bergapten i izopimpinelinę.Najwyższą całkowitą zawartość kwasów fenolowych (0,486 mg/g s.m.) uzyskano na IV wariancie podłoża (2 mg/l NAA i 2 mg/l BAP), natomiast kumaryn (4,61 mg/g s.m.) na I wariancie podłoża (0,1 mg/l NAA i 0,1 mg/l BAP). Badania dowodzą, że stężenie regulatorów wzrostu i rozwoju roślin wpływa na skład ilościowy akumulowanych metabolitów wtórnych.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies