Tytuł pozycji:
The use of foodstuff in cosmetic preparations.
- Tytuł:
-
The use of foodstuff in cosmetic preparations.
Zastosowanie surowców spożywczych w preparatach kosmetycznych
- Autorzy:
-
Grabarczyk, Aleksandra
- Słowa kluczowe:
-
foodstuffs, cosmetic raw materials, turmeric, ginger, chilli pepper, peppermint, cocoa, green tea, rosemary, marjoram, salvia, coconut.
surowce spożywcze, surowce kosmetyczne, kurkuma, imbir, papryka chili, mięta pieprzowa, kakao, zielona herbata, rozmaryn lekarski, majeranek ogrodowy, szałwia lekarska, kokos.
- Język:
-
polski
- Dostawca treści:
-
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The aim of this study was to present raw materials commonly used so far for culinary purposes and now used also in cosmetic preparations and their beneficial properties on the skin and body. The subsequent chapters describe ten selected foodstuffs in terms of their origin, organoleptic, therapeutic, and functional properties, and general application as well as particular in cosmetics. Then, the impact of selected preparations, containing these foodstuffs, on the body, skin and appendages. Finally, the raw materials being discussed were classified for their occurrence in the preparations.
Celem niniejszej pracy było przedstawienie surowców powszechnie używanych w dotychczas w celach kulinarnych, a obecnie stosowanych także w preparatach kosmetycznych oraz ich korzystnych właściwości na skórę i ciało. W poszczególnych rozdziałach opisano dziesięć wybranych surowców spożywczych pod względem ich pochodzenia, właściwości organoleptycznych, leczniczych, działania oraz zastosowania ogólnego, a także szczególnego, czyli w kosmetyce. Następnie opisano wpływ wybranych preparatów, zawierających te surowce, na ciało, skórę i jej przydatki. Na zakończenie sklasyfikowano omawiane surowce pod względem występowania w preparatach.