Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Świadomość rodziców na temat wpływu sposobu żywienia dzieci na profilaktykę próchnicy wczesnej

Tytuł:
Świadomość rodziców na temat wpływu sposobu żywienia dzieci na profilaktykę próchnicy wczesnej
PARENTS’ AWARNESS OF CHILDREN EATING HABITS IMPACT ON EARLY CHILDHOOD CARIES PROPHYLAXIS
Autorzy:
Repetowska, Ewelina
Słowa kluczowe:
świadomość żywieniowa rodziców, profilaktyka jamy ustnej u dzieci, próchnica wczesna
nutritional awareness of parents, oral cavity prophylaxis of children, early childhood caries
Język:
polski
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Inne
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Introduction: Epidemiological research conducted in Poland has shown that caries cover more than 15% of children aged 2 and almost 60% of three-year-old ones. One of determinants of early childhood caries are incorrect eating habits. Aim of the study: Assessment of parents' awareness about nutrition of infants and children up to the age of 3 for early caries prophylaxis. Material and method: The study group consisted of 96 parents, both men and women, with children aged 1-3 years. The survey using the author's survey was conducted among the inhabitants of Malopolska. The obtained data were analyzed statistically, which assessed parents' knowledge about caries prophylaxis, the source of this knowledge, its dependence on socioeconomic factors as well as the eating habits and frequency of consumption of selected products by children. Results: The overwhelming majority (over 71%) of parents think they have average knowledge of caries prevention. The main source of knowledge about oral health was family and friends (19%) and dentist (17.8%). Most respondents correctly stated that eating sweets, beverages and fruit juices, as well as frequent snacks between meals, increase the risk of tooth decay. Over 30% of children up to 12 months of age were fed naturally. Artificial feeding was mainly introduced in the second half of the child's life (49%). He did not fall asleep with a bottle of 78.1% of children, did not eat sweet food before falling 66.7%. Most parents declared that children eat 4-5 main meals (61.5%) and 1-3 snacks (71.8%) over the course of 24 hours. They eat fruits and vegetables every day, drink mineral water - also at night (52.1%), but rarely eat fish and natural dairy products. Too often, parents give children tea with sugar and sticky foods. Conclusions: Awareness about eating habits in early prevention in the study is average. The results show the need to maintain institutional educational problems for parents in the oral health of children.

Wprowadzenie: Badania epidemiologiczne prowadzone w kraju wykazały, że próchnica dotyczy ponad 15% dzieci w wieku 2. lat i prawie 60% trzylatków. Jednym z czynników determinujących występowanie próchnicy wczesnej jest nieprawidłowy sposób żywienia dzieci, kształtowany przez rodziców. Cel pracy: Ocena świadomości rodziców na temat wpływu sposobu żywienia niemowląt i małych dzieci w wieku do 3. lat na profilaktykę pierwotną próchnicy wczesnej. Materiał i metoda: Grupę badaną stanowiło 96 rodziców, zarówno kobiet jak i mężczyzn, posiadających dzieci w wieku 1-3 lat. Badanie z wykorzystaniem autorskiej ankiety zostało przeprowadzone wśród mieszkańców małopolski. Uzyskane dane zostały poddane analizie statystycznej, na podstawie której oceniono wiedzę rodziców na temat profilaktyki próchnicy, źródła tej wiedzy, jej zależność od czynników socjoekonomicznych, a także nawyki żywieniowe i częstość spożycia wybranych produktów przez dzieci. Wyniki: Zdecydowana większość (ponad 71%) rodziców uważa, iż posiada przeciętną wiedzę w zakresie profilaktyki próchnicy. Głównym źródłem wiedzy na temat zdrowia jamy ustnej okazali się rodzina i znajomi (19%), a także stomatolog (17,8%). Większość ankietowanych poprawnie stwierdziła, że spożywanie słodyczy, napojów i soków owocowych, a także częste przekąski między posiłkami zwiększają ryzyko próchnicy. Ponad 30% dzieci do 12-tego miesiąca życia było karmionych naturalnie. Karmienie sztuczne głównie wprowadzano w drugim półroczu życia dziecka (49%). Nie zasypiało z butelką 78,1% dzieci, nie spożywało słodkiego pokarmu przed zaśnięciem 66,7%. Większość rodziców deklarowało, że dzieci spożywają 4-5 głównych posiłków (61,5%) i 1-3 przekąski (71,8%) w ciągu doby. Codziennie spożywają owoce i warzywa, piją wodę mineralną- także w nocy (52,1%), natomiast rzadko jadają ryby i naturalne przetwory mleczne. Zbyt często jednak rodzice podają dzieciom herbatę z cukrem i pokarmy o kleistej konsystencji. Wnioski: Świadomość na temat nawyków żywieniowych w profilaktyce próchnicy wczesnej w badanej grupie jest przeciętna. Uzyskane wyniki wskazują konieczność wprowadzenia instytucjonalnych działań edukacyjnych dla rodziców w zakresie zdrowia jamy ustnej dzieci.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies