Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Evaluation of phenotypic characteristics strains of Staphylococcus aureus

Tytuł:
Evaluation of phenotypic characteristics strains of Staphylococcus aureus
Ocena wybranych cech fenotypowych szczepów bakterii z gatunku Staphylococcus aureus
Autorzy:
Błaszczyńska, Paula
Słowa kluczowe:
Staphylococcus aureus, proteolysis, hemolysis, nukleolysis
Gronkowiec złocisty, Staphylococcus aureus, proteoliza, hemoliza, aktywność nukleolityczna
Język:
polski
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Inne
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Bakterie z gatunku Staphylococcus aureus są oportunistycznymi patogenami, które w sprzyjających warunkach stają się czynnikami etiologicznymi zakażeń. Za zjadliwość bakterii odpowiedzialne są między innymi enzymy jak proteazy, DNazy czy hemolizyny. Proteazy odpowiedzialne są za hydrolizę białek. DNazy trawią kwasy nukleinowe komórek gospodarza. Hemolizyny to zewnątrzkomórkowe toksyny, które uszkadzają czerwone krwinki. Praca skupia się na ocenie wymienionych cech fenotypowych wybranych szczepów bakterii Staphylococcus aureus.

Staphylococcus aureus are opportunistic pathogens, which under favourable conditions become factors of etiological infections. For virulence of bacteria responsible are the enzymes like proteases, DNase or hemolysins. Proteases are responsible for the hydrolysis of proteins. DNase digest nucleic acid hostcell. The hemolysins and induce extracellular toxins that damage the red blood cells. Work focuses on the assessment of the phenotypic characteristics of the selected strains of bacteria Staphylococcus aureus.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies