Tytuł pozycji:
Ewidencyjne ujęcie kosztów działalności operacyjnej Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej we Włoszczowie wraz z technicznym kosztem wytworzenia produktów
Koszty stanowią nieodłączny element działalności gospodarczej, a racjonalne gospodarowanie nimi to kluczowy aspekt poprawy efektywności przedsiębiorstwa. Celem niniejszej pracy było scharakteryzowanie ewidencji kosztów działalności operacyjnej w Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej we Włoszczowie z obliczeniem technicznego kosztu wytworzenia dla serów dojrzałych i pyłów wraz z wyceną przykładowego produktu. Rozdziały pierwszy i drugi stanowią część teoretyczną, w której odniesiono się nie tylko do ewidencji kosztów, ale również sposobów ich grupowania w różnych przekrojach. Jednocześnie przybliżono rodzaje i metody kalkulacji, która prowadzi do otrzymania technicznego kosztu wytworzenia. W rozdziale trzecim, czwartym i piątym z wykorzystaniem danych z Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej przedstawiono proces postępowania, który ostatecznie pozwala na wycenę wyrobów za pomocą technicznego kosztu wytworzenia. Następnie na podstawie zebranych danych i zawartych w nich informacji wywnioskowano, że procedury w związku z kosztami są właściwe, nie mniej jednak po przeanalizowaniu literatury zaproponowano kilka usprawnień w zakresie zarządzania kosztami w analizowanym przedsiębiorstwie.
The costs are inherent element of current economic activity and rational leading of these costs are the core element of business improvement and efficiency. The aim of my diploma was characterization of stock record of operating expenses in the District Dairy Cooperative in Włoszczowa with technical production cost for ripened cheese, powder and the price of an exemplary product. Chapters number one and two are theoretical part of my thesis in which there are not only stock record but also types of classifying in various sections. At the same time the diploma is magnifying sorts and methods of calculation which is leading to obtaining technical production cost. In third, fourth and fifth chapter with using data from the District Dairy Cooperative in Włoszczowa it was presented the code of practice that in result allows to pricing of products and thanks to technical production cost. Afterwards based on collected data and the information contained in these data the conclusion was that the procedures were correct. Nevertheless after analyzing the literature there was a suggestion to this particular firm of some rationalizations of cost management department.