Tytuł pozycji:
The role of B complex vitamins of bacterial origin in the human body.
The aim of the thesis is to show the correlation between microorganisms colonizing the human digestive system and the synthesis of B complex vitamins. The role of fat-soluble vitamins (A, D, E, K) and water-soluble vitamins (C, B complex) and its role in the human body, as well as excess, deficiency and nutrition sources are included. The work contains information about the composition of the digestive system microbiome and the functions it performs, which affect the body's homeostasis. The factors, which influence changes in the number and biodiversity of the microbiome and the resulting health consequences are presented. The influence of antibiotics, diet and the environment was particularly taken into account. The thesis contains current knowledge about the role of bacterial synthesis of vitamins in the human body. It presents species of microorganisms capable of synthesizing individual vitamins in vitro and in vivo. Information on the further metabolic fate of bacterial-derived vitamins synthesized in the small intestine and in the large intestine was included. The thesis describes the use of microorganisms in the production of dietary supplements and fermented milk products. Further research directions, which could provide better understanding of the topic have been outlined.
Celem pracy jest wykazanie korelacji między drobnoustrojami zasiedlającymi układ pokarmowy człowieka a syntezą witamin z grupy B. Omówiona została rola witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K) oraz witamin rozpuszczalnych w wodzie (C, kompleks witamin z grupy B) w organizmie człowieka, skutki ich nadmiaru, niedoboru oraz zapotrzebowanie i źródła żywieniowe. W pracy zawarte zostały informacje o składzie mikrobiomu układu pokarmowego oraz pełnionych przez niego funkcjach, które wpływają na zachowanie homeostazy organizmu. Przedstawione zostały czynniki wpływające na zmiany liczebności i bioróżnórodności mikrobiomu oraz wynikające z tego konsekwencje zdrowotne. Szczególnie uwzględniony został wpływ antybiotyków, diety oraz środowiska. Praca zawiera aktualną wiedzę na temat roli bakteryjnej syntezy witamin w organizmie człowieka. Przedstawia gatunki drobnoustrojów zdolne do syntezy poszczególnych witamin in vitro i in vivo. Zawarte zostały informacje o dalszym losie metabolicznym witamin pochodzenia bakteryjnego syntetyzowanych w jelicie cienkim oraz w jelicie grubym. W pracy zostało opisane wykorzystanie drobnoustrojów w produkcji suplementów diety i mlecznych produktów fermentowanych. Nakreślone zostały dalsze kierunki badań umożliwiających lepsze poznanie zjawiska biosyntezy witamin i ich wpływu na organizm człowieka.