Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Ocena potencjału leczniczego i kosmetologicznego Fomitopsis officinalis (Vill.) Bondartsev & Singer

Tytuł:
Ocena potencjału leczniczego i kosmetologicznego Fomitopsis officinalis (Vill.) Bondartsev & Singer
Evaluation of the therapeutic and cosmetological potential of the Fomitopsis officinalis (Vill.) Bondartsev & Singer
Autorzy:
Pakuła, Dominika
Słowa kluczowe:
Fomitopsis officinalis, root fungi, arboreal mushrooms, bioelements, indole compounds, phenolic compounds, sterols, antioxidant activity
Fomitopsis officinalis, grzyby nadrewnowe, biopierwiastki, związki indolowe, związki fenolowe, sterole, aktywność antyoksydacyjna
Język:
polski
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Inne
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Fomitopsis officinalis (Vill.) Bondartsev& Singer (Modrzewnik lekarski) is a species of arboreal mushroom with proven antioxidant, antiphlogistic anticancer and antibacterial activity. Due to its valuable healing properties tested in practice, this species has already found an application in traditional medicine and it has been used as a “panacea” capable of curing many diseases. Currently, fruiting bodies of the F. officinalis are on the “Red list of plants and fungi in Poland” as a dying species.In the theoretical part the species was characterized in terms of its morphology, prevalence, historical background and medical properties. The use of raw materials of mushroom origin in cosmetic preparations was briefly discussed. Indole, phenolic, sterole compounds and bioelements determined in the conducted experiment were described.The experimental part contains a description of F. officinalis cultured in vtiro on liquid Oddoux medium in conditions involving their shaking and aeration in order to optimize the biomass production of F. officinalis. The ability of F. officinalis to accumulate bioelements was determined using flame atomic absorption spectrometry (FAAS). As part of the experiment indole, phenolic compounds and sterols were quantitatively as well as qualitatively determined by RP-HPLC method in extracts from fruiting bodies of F. officinalis. The antioxidative capacity of F. officinalis extract was measured by means of the reduction of the DPPH radical. The ability of the species to accumulate zinc, copper, iron and magnesium was demonstrated. The degree of accumulation of these bioelements varied depending on the breeding conditions used. In the largest amounts, the magnesium content was determined in the largest quantities in mycelia cultures shaken with F. officinalis in the amount of 218.9 mg / 100 g d.w. There were marked in both quantitative and qualitative terms: 5-hydroxy-L-tryptophan, L-tryptophan, 6-methyl-D, L-tryptophan and melatonin. Patricularly notewothy is the high content of 5-hydroxy-L-tryptophan from 423.31 mg/100 g d.w. in shaken mycelial cultures up to 526,39 mg/100 g d.w. in aerated cultures. Quantitatively and qualitatively phenylalanine, gallic acid and catechin were determined.As a result of the study, it was shown that the fruiting bodies of the analyzed species are characterized by the ability to synthesise metabolites with potential applications in medicine, cosmetology and technology of pharmaceutical and cosmetic products.

Fomitopsis officinalis (Vill.) Bondartsev & Singer (Modrzewnik lekarski) to gatunek grzyba nadrewnowego o udowodnionej aktywności antyoksydacyjnej, przeciwzapalnej, przeciwnowotworowej oraz przeciwbakteryjnej. Ze względu na wypraktykowane cenne właściwości lecznicze, gatunek ten znalazł zastosowanie już medycynie tradycyjnej i stosowany był jako „panaceum” leczące liczne schorzenia. Obecnie owocniki F. officinalis znajdują się na „Czerwonej liście grzybów wieloowocnikowych w Polsce” czyli jako gatunek wymierający.W części teoretycznej scharakteryzowano omawiany gatunek pod względem morfologii, występowania, rysu historycznego i właściwości leczniczych. Omówiono krótko wykorzystanie surowców pochodzenia grzybowego w preparatach kosmetycznych. Opisano związki indolowe, fenolowe, sterolowe oraz biopierwiastki oznaczane w przeprowadzonym eksperymencie.Część doświadczalna zawiera opis procesu prowadzenia kultur in vitro F. officinalis na pożywce płynnej według Oddoux w warunkach obejmujących ich wytrząsanie oraz napowietrzanie w celu optymalizacji otrzymywania biomasy modrzewnika lekarskiego. Wykorzystując metodę płomieniowej atomowej spektrometrii absorpcyjnej (F-ASA), określono zdolność F. officinalis do akumulacji biopierwiastków. W ramach eksperymentu oznaczono ilościowo i jakościowo związki indolowe, fenolowe oraz sterole metodą RP-HPLC w ekstraktach z owocników z F. officinalis. Metodą redukcji rodnika DPPH dokonano pomiaru zdolności antyoksydacyjnej ekstraktu z F. officinalis.Wykazano zdolność gatunku do akumulacji cynku, miedzi, żelaza oraz magnezu. Stopień akumulacji tych biopierwiastków różnił się w zależności od zastosowanych warunków hodowli. W największych ilościach oznaczono zawartość magnezu w kulturach mycelialnych wytrząsanych F. officinalis w ilości 218,9 mg/100 g s.m. Oznaczono ilościowo i jakościowo: 5-hydroksy-L-tryptofan, L-tryptofan, 6-metylo-D,L-tryptofan oraz melatoninę. Na uwagę zasługuje szczególnie wysoka zawartość 5-hydroksy-L-tryptofanu od 423,31 mg/100 g s.m. w kulturach mycelialnych wytrząsanych do 526,39 mg/100 g s.m. w kulturach napowietrzanych. Ilościowo i jakościowo oznaczono fenyloalaninę, kwas galusowy i katechinę.W wyniku prowadzonego badania wykazano, że owocniki analizowanego gatunku charakteryzują się zdolnością syntezy metabolitów o potencjalnym zastosowaniu w medycynie, kosmetologii oraz technologii preparatów farmaceutycznych i kosmetycznych.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies