Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Effect of mineral elements on physicochemical properties of oxidised starches and generation of free radicals

Tytuł:
Effect of mineral elements on physicochemical properties of oxidised starches and generation of free radicals
Autorzy:
Pietrzyk, Sławomir
Kurdziel, Magdalena
Królikowska, Karolina
Fortuna, Teresa
Rogozińska, Ewelina
Łabanowska, Maria
Data publikacji:
2013
Słowa kluczowe:
oxidised starch
mineral elements
physicochemical properties
free radicals
Język:
angielski
ISBN, ISSN:
01448617
Linki:
http://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/2580  Link otwiera się w nowym oknie
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Artykuł
The objective of this study was to determine the effect of enrichment of oxidised starches with mineral compounds on their physicochemical properties and capability for free radical generation. Potato and spelt wheat starches were oxidised with sodium hypochlorite and, afterwards, modified with ions of potassium, magnesium and iron. The modified starches were analysed for: content of mineral elements, colour parameters (L*a*b*), water binding capacity solubility in water at temperature of 50 and 80 °C, and susceptibility to enzymatic hydrolysis with α-amylase. In addition, thermodynamic characteristics of gelatinisation was determined by differential scanning calorimetry (DSC), and the number and character of thermally generated free radicals was assayed using electron paramagnetic resonance (EPR). Based on the results achieved, it was concluded that the quantity of incorporated minerals and changes in the assayed physicochemical parameters depended not only on the botanical type of starch but also on the type of the incorporated mineral element.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies