Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Synteza i badanie właściwości fizykochemicznych benzimidazoli z podstawnikami acetylenowymi

Tytuł:
Synteza i badanie właściwości fizykochemicznych benzimidazoli z podstawnikami acetylenowymi
Synthesis and study of physicochemical properties of benzimidazoles with acetylene substituents
Autorzy:
Chmiest, Dawid
Słowa kluczowe:
Benzimidazol; Ciekły kryształ; faza smektyczna; faza nemetyczna; faza cholesterolowa
Benzimidazole; Liquid crystal; smectic phase; nemetic phase; cholesterol phase
Język:
polski
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Inne
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W ramach pracy licencjackiej przeprowadzona została synteza i badanie pod kątem właściwości ciekłokrystalicznych pochodnych benzimidazolu na bazie 4,5-bis((3,7-dimetylooktylo)oksy)-2-nitroaniliny. Właściwości ciekłokrystaliczne otrzymanego związku zostały zbadane za pomocą mikroskopu polaryzacyjnego. Została również przeprowadzona analiza NMR w celu potwierdzenia struktury otrzymanych związków. Podjęto próby syntezy pochodnych benzimidazolu na dwóch różnych ścieżkach syntetycznych.

As part of the author's bachelor thesis, the synthesis and testing for compliance with liquid crystal conditions (benzime to 4,5-bis (3,7-dimethyloctyl) oxy) -2-nitroaniline. Properties The liquid crystal properties were studied using a polarizing microscope. Electronic NMR analysis for the obtained information. An attempt was made to synthesize rapidly benzimidazoles in two different synthetic pathways.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies