Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

α1-acid glycoprotein and dietary intake in end-stage renal disease patients

Tytuł:
α1-acid glycoprotein and dietary intake in end-stage renal disease patients
Autorzy:
Hetwer, Paulina
Ceranowicz, Piotr
Maziarz, Barbara
Dumnicka, Paulina
Kuźniewski, Marek
Kuśnierz-Cabala, Beata
Maraj, Małgorzata
Data publikacji:
2021
Słowa kluczowe:
dietary intake
malnutrition
appetite
hemodialysis
1-acid glycoprotein
end-stage kidney disease
Język:
angielski
ISBN, ISSN:
20726643
Prawa:
Udzielam licencji. Uznanie autorstwa 4.0 Międzynarodowa
http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/legalcode.pl
Linki:
https://www.mdpi.com/2072-6643/13/11/3671  Link otwiera się w nowym oknie
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Artykuł
Management of end-stage renal disease (ESRD) patients requires monitoring each of the components of malnutrition–inflammation–atherosclerosis (MIA) syndrome. Restrictive diet can negatively affect nutritional status and inflammation. An acute-phase protein—α1-acid glycoprotein (AGP), has been associated with energy metabolism in animal and human studies. The aim of our study was to look for a relationship between serum AGP concentrations, laboratory parameters, and nutrient intake in ESRD patients. The study included 59 patients treated with maintenance hemodialysis. A 24 h recall assessed dietary intake during four non-consecutive days—two days in the post-summer period, and two post-winter. Selected laboratory tests were performed: complete blood count, serum iron, total iron biding capacity (TIBC) and unsaturated iron biding capacity (UIBC), vitamin D, AGP, C-reactive protein (CRP), albumin, prealbumin, and phosphate–calcium metabolism markers (intact parathyroid hormone, calcium, phosphate). Recorded dietary intake was highly deficient. A majority of patients did not meet recommended daily requirements for energy, protein, fiber, iron, magnesium, folate, and vitamin D. AGP correlated positively with CRP (R = 0.66), platelets (R = 0.29), and negatively with iron (R = −0.27) and TIBC (R = −0.30). AGP correlated negatively with the dietary intake of plant protein (R = −0.40), potassium (R = −0.27), copper (R = −0.30), vitamin B$_{6}$ (R = −0.27), and folates (R = −0.27), p < 0.05. However, in multiple regression adjusted for confounders, only CRP was significantly associated with AGP. Our results indicate that in hemodialyzed patients, serum AGP is weakly associated with dietary intake of several nutrients, including plant protein.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies