Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Projekt gastroheritologiczny Tamary Ognjević jako przykład instytucjonalizacji serbskiej kultury kulinarnej

Tytuł:
Projekt gastroheritologiczny Tamary Ognjević jako przykład instytucjonalizacji serbskiej kultury kulinarnej
Tamara Ognjevićs gastroheritology project as an example of institutionalization of Serbian culinary culture
Autorzy:
Czekalski, Tadeusz
Data publikacji:
2021
Słowa kluczowe:
heritage
reinventing tradition
culinary tourism
dziedzictwo
Serbia
retradycjonalizacja
cooking culture
gastroheritology
kultura kulinarna
turystyka kulinarna
Język:
polski
Prawa:
Udzielam licencji. Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne 4.0 Międzynarodowa
http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/pl/legalcode
Linki:
https://www.journals.polon.uw.edu.pl/index.php/zl/issue/view/46  Link otwiera się w nowym oknie
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Contemporary Serbia is at an advanced stage of systemic transformation, facing the need to revise its own traditions; in order to become a segment in internation­al market structures, it needs to develop its own recognizable national brands. With subsistence agriculture in mountainous regions, the almost forgotten cook­ing techniques, religious and ethnic beliefs related to food, unique cookware pro­duction, dining etiquette, and a range of ethnological and anthropological condi­tions, the authentic picture of Serbia’s gastronomic heritage becomes holistic and diverse. The gastroheritology project, implemented in Belgrade by the Artis Cen­ter and led by Tamara Ognjević, is an example of how an interdisciplinary research method is constructed which enables all-encompassing collaboration between the academia and tourism organizations and the gastronomy industry aimed at pre­serving and promoting Serbia’s culinary heritage. Gastroheritology as a method of research in cultural heritage was developed on Serbian ground, but through its universality it can be applied to similar research conducted in other European and non-European countries.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies