Tytuł pozycji:
Poglądy i zachowania żywieniowe u mężczyzn między 25-35 oraz 45-55 rokiem życia w zależności od wykształcenia, miejsca zamieszkania oraz sytuacji rodzinnej
Sposób odżywiania oraz nawyki żywieniowe mają istotny wpływ na zdrowie: zarówno kondycję fizyczną, jak i psychiczną. Niekorzystne zachowania związane z odżywianiem mogą prowadzić do rozwoju licznych dietozależnych schorzeń. Wiele przeprowadzonych dotychczas badań skupiało się na zwyczajach dietetycznych kobiet – jako zwykle odpowiedzialnych za sposób żywienia rodziny. Z powodu rosnącego zainteresowania tematyką zdrowego odżywiania wśród mężczyzn w tym badaniu wzięto pod uwagę właśnie ich zwyczaje żywieniowe i warunkujące je czynniki. Do badania włączono mężczyznz dwóch grup wiekowych: 25-35 lat oraz 45-55 lat. Za pomocą autorsko opracowanej, internetowej ankiety zebrano dane dotyczące wykształcenia, miejsca zamieszkania, sytuacji rodzinnej oraz zachowań żywieniowych od 100 respondentów. Uzyskane dane analizowano przy użyciu oprogramowania statystycznego Statistica. Badanie wykazało częstsze spożycie mięsa u osób z niższym wykształceniem i mieszkających na wsi. Co więcej, spożycie owoców i warzyw zależało od takich czynników, jak: wykształcenie czy miejsce zamieszkania. Zamieszkiwanie z własną rodziną oddziaływało na częstość spożycia warzyw, potraw typu fast-food oraz alkoholu, a także na zwyczajowo wybierany sposób obróbki kulinarnej oraz rodzaj najczęściej spożywanego tłuszczu. Na podstawie otrzymanych wyników można stwierdzić, że czynniki dotyczące wykształcenia, miejsca zamieszkania, jak i sytuacji rodzinnej stanowią ważne elementy wpływające na zwyczaje i zachowania żywieniowe wśród mężczyzn. W celu zwiększenia wiedzy z zakresu zdrowego odżywiania oraz promowania korzystnych dla zdrowia nawyków żywieniowych istotne będąprogramy społeczne szkolące w tym zakresie.
Diet and eating habits have a significant impact on health: both physical and mental condition. Adverse eating behaviours can lead to the development of numerous diet-related disorders. Much of the research conducted so far has focused on the dietary habits of women - who are usually responsible for the way their families eat. Due to the growing interest in the subject of healthy eating among men, this study took into account their eating habits and their determinants. The study included men from two age groups: 25-35 years old and 45-55 years old. Using a proprietary, online survey, data on education, place of living, family situation and nutritional behaviours were collected from 100 respondents. The obtained data were analysed using the Statistica statistical software. The study showed more frequent consumption of meat in people with lower education and living in the countryside. Moreover, the consumption of fruit and vegetables depended on such factors as: educationor place of living. Living with one's family had an impact on the frequency of consumption of vegetables, fast-food and alcohol, as well as the customary cooking method and the type of fat consumed most often. On the basis of the obtained results, it can be concluded that the factors related to education, place of residence and family situation are important elements influencing eating habits and behaviours among men. In order to increase knowledge of healthy eating and to promote healthy eating habits, social training programs in this field will be essential.