Tytuł pozycji:
Fruit and vegetable intake and body mass index among medical professionals in Poland - a questionnaire study
Introduction: In recent years there has been a trend of large changes in the dietary pattern of the adult population in Poland. The COVID-19 pandemic has also played a key role in the dietary patterns of health professional groups in Poland, through its impact on, among other things, lifestyle and frequency of fruit and vegetable intake in the workplace. It is recognized that the use of a dietary pattern based on a high intake of vegetables, followedby fruit, may be an important factor in maintaining health, including reducing the risk of overweight and obesity.Aim of the study: The aim of the study was to assess the influence of fruit and vegetable consumption on body mass index (BMI) among health professionals in Poland.Material and methods: A research method such as an on-line survey was used to conduct the study. Data collected between May 2021 and June 2022 were obtained for the study. Validated for the Polish population - questionnaire for the study of views and dietary habits of the Polish Academy of Sciences (KomPAN) was used. Information about the study was published, among others, on the website of the Lesser Poland Chamber of Pharmacy, the Lesser Poland Regional Chamber of Nurses and Midwives and in social media. The study involved 354 medical professionals in Poland, 36 of whom were excluded due to verification based on control questions. Finally, 318 people were included in the study. The obtained data were subjected to statistical analysis.Results: 276 women (86.8%) and 42 men (13.2%) participated in the study. Most women declared eating vegetables several times a day (51.4%) and fruit once a day (34.2%). Among men, a higher percentage of respondents declared consuming vegetables (42.8%) and fruits (30.9%) several times a day. Moreover, it was noted that the vast majority of respondents had a BMI values within the normal range. There was no relationship between fruit and vegetable intake and body mass index among the respondents. It was noted that professional group membership was statistically significant in terms of BMI level and frequency of vegetable intake (p < 0.001). In addition, it was observed that dieticians had the lowest BMI level and the highest frequency of vegetable and fruit intake combined (p < 0.001).Conclusions: Despite the lack of a significant relationship between fruit and vegetable intake and BMI among medical professionals in Poland, respondents had relatively lower BMI and higher frequency of fruit and vegetable intake compared to data for the Polish population. High intake of vegetables, followed by fruit, due to the fact of lowering the risk of, among others, diet-related or psychiatric diseases, is consistent with the current state of knowledge.
Wprowadzenie: W ostatnich latach obserwuje się trend dużych zmian w sposobie żywienia populacji osób dorosłych w Polsce. Kluczowe znaczenie w sposobie żywienia grup zawodowych sektora ochrony zdrowia w Polsce odegrała również pandemia COVID-19, poprzez wpływ m.in. na styl życia oraz częstotliwość spożycia warzyw i owoców w miejscu pracy. Uznaje się, że stosowanie modelu żywienia opartego o wysokie spożycie warzyw, a następnie owoców, może być istotnym czynnikiem zachowania zdrowia, a w tym obniżenia ryzyka nadwagi i otyłości.Cel: Celem badania była próba oceny wpływu spożycia warzyw i owoców na wartość wskaźnika masy ciała (BMI) wśród przedstawicieli zawodów medycznych w Polsce.Materiał i metodyka: W celu przeprowadzenia badania wykorzystano metodę badawczą, taką jak badanie ankietowe on-line. Do badania pozyskano dane zebrane w okresie od maja 2021 roku do czerwca 2022 roku. Wykorzystano zwalidowany dla populacji polskiej - kwestionariusz do badania poglądów i zwyczajów żywieniowych Polskiej Akademii Nauk (KomPAN). Informacje o badaniu zostały opublikowane m.in. na stronie Małopolskiej Izby Aptekarskiej, Małopolskiej Okręgowej Izby Pielęgniarek i Położnych oraz w mediach społecznościowych. W badaniu udział wzięło 354 przedstawicieli zawodów medycznych w Polsce, z czego 36 osób zostało wykluczonych ze względu na weryfikację w oparciu o pytania kontrolne. Do badania ostatecznie włączono 318 osób. Uzyskane dane poddano analizie statystycznej.Wyniki: W badaniu udział wzięło 276 kobiet (86,8%) oraz 42 mężczyzn (13,2%). Najwięcej kobiet deklarowało spożycie warzyw kilka razy dziennie (51,4%), a owoców – raz dziennie (34,2%) kobiet. Wśród mężczyzn największy odsetek respondentów deklarował spożycie warzyw (42,8%) i owoców (30,9%) kilka razy dziennie. Ponadto odnotowano, że zasadnicza większość respondentów miała wartość wskaźnika BMI w zakresie normy. Nie wykazano zależności pomiędzy spożyciem warzyw i owoców a wartością wskaźnika masy ciała wśród respondentów. Odnotowano, że przynależność do grupy zawodowej jest istotna statystycznie pod względem poziomu BMI oraz częstotliwości spożycia warzyw (p < 0,001). Dodatkowo zaobserwowano, że dietetycy mają najniższy poziom BMI oraz najwyższą częstotliwość spożycia warzyw i owoców łącznie (p < 0,001).Wnioski: Mimo braku istotnej zależności pomiędzy spożyciem warzyw i owoców a wartością wskaźnika masy ciała (BMI) wśród przedstawicieli zawodów medycznych w Polsce, respondenci odznaczali się stosunkowo niższą wartością wskaźnika BMI oraz wyższą częstością spożycia warzyw i owoców w porównaniu do danych dla populacji polskiej. Wysokie spożycie warzyw, a następnie owoców, z uwagi na fakt obniżenia ryzyka wystąpienia m.in. chorób dietozależnych czy psychicznych, jest zgodne z aktualnym stanem wiedzy.