Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The effect of environmental factors on the mayfly communities of headwater streams in the Pieniny Mountains (West Carpathians)

Tytuł:
The effect of environmental factors on the mayfly communities of headwater streams in the Pieniny Mountains (West Carpathians)
Autorzy:
Kłonowska-Olejnik, Małgorzata
Skalski, Tomasz
Data publikacji:
2014
Słowa kluczowe:
seasonal variation
headwater stream
environmental conditions
mayfly communities
Język:
angielski
ISBN, ISSN:
00063088
Prawa:
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/legalcode
Udzielam licencji. Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 3.0
Linki:
http://ruj.uj.edu.pl/xmlui/handle/item/4765  Link otwiera się w nowym oknie
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego
Artykuł
A study of the species composition of mayfly communities in connection with environmental parameters was made in headwater streams of the Pieniny Mts. The rhithral zone is inhabited maximally by 19 mayfly species. In most of the streams studied the mayfly communities were found to be similar, however the vertical zonation which reflected human impact was visible (NMDS analysis). The main factors responsible for mayfly communities at all the sites studied were stream regulation and organic pollution, followed by type of bottom substrate (pebble and gravel), riparian vegetation (shrubs), pH and water temperature. At undisturbed sites the most important factors were pH, substrate type, distance from the source, current velocity and riparian vegetation (CCA analysis). Analysis of mayfly communities and environmental characteristics in different seasons showed that occurrence of mayfly species varied substantially depending on the season. Only in early spring and autumn do mayfly communities occur which are dependent on many environmental factors, the most significant of which are substrate type, phosphate, distance from source and altitude (CCA analysis).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies