Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Znaczenie soków w żywieniu osób starszych

Tytuł:
Znaczenie soków w żywieniu osób starszych
The role of juices in nutrition of elderly people
Autorzy:
Wlodarek D.
Tematy:
zywienie czlowieka
ludzie starzy
warzywa
owoce
soki owocowe
soki warzywne
dieta
zalecenia zywieniowe
zywienie racjonalne
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W opublikowanej przez ekspertów IZZ w 2018 roku Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla osób w wieku starszym, podstawę Piramidy stanowią warzywa i owoce, wśród których 1 - 2 z przewidzianych porcji może stanowić szklanka soku. Wartość odżywcza soków warzywnych i owocowych jest bardzo zbliżona do wartości odżywczej surowca, z którego są wytwarzane. Należy zaznaczyć, że liczba dostępnych badań dotyczących wpływu samych soków na organizm człowiek jest mała. Jednak i ta niewielka liczba obserwacji pozwala na wnioskowanie, że spożywanie soków może mieć znaczenie w zmniejszaniu ryzyka zaburzeń poznawczych, chorób układu krążenia, chorób nowotworowych i innych. Włączenie soków do diety osób starszych może wpłynąć na polepszenie jakości diety, jej wartości odżywczej, jakości organoleptycznej, ułatwić osiągnięcie zalecanego spożycia warzyw i owoców oraz stanowić dodatkową porcję płynu.

The pyramid of a healthy diet and physical activity for the elderly was published in 2018 by the experts from the Institute of Food and Nutrition in Warsaw. The basis of the pyramid are fruits and vegetables, also a 1 - 2 glasses of juice is included as a part of a healthy diet. The nutritional value of juices is very similar to the nutritional value of raw fruits and vegetables, from which they are produced. The number of available studies investigating the effect of juices on the human health is rather limited. However, this small number of observations allows to conclude that the consumption of juices may be important in reducing the risks of cognitive decline, cardiovascular diseases, and cancer, among others. The consumption of juices by elderly may improve the nutritional value of their diet, its quality, and organoleptic properties. It may also help to meet the current recommendations for fruit and vegetables consumption and provide an additional daily portion of fluid.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies