Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Interactive effects of salinity stress with or without nicotinamide on physiological and biochemical parameters of tomato seedling

Tytuł:
Interactive effects of salinity stress with or without nicotinamide on physiological and biochemical parameters of tomato seedling
Interakcja oddziaływania stresu solnego w połączeniu z amidem kwasu nikotynowego lub bez niego na parametry fizjologiczne i biochemiczne siewek pomidora
Autorzy:
Krupa-Malkiewicz M.
Ostojski D.
Sedzik M.
Pelc J.
Smolik B.
Opis fizyczny:
application/pdf
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem pracy było określenie wpływu soli NaCl i KCl osobno lub w połączeniu z amidem kwasu nikotynowego na wzrost i niektóre parametry biochemiczne pomidora odmiany Vilma, w warunkach laboratoryjnych i szklarniowych. Zastosowane kombinacje roztworów soli miały negatywny wpływ na zdolność kiełkowania nasion i cechy morfologiczne 14-dniowych siewek pomidora. Dodatek soli NaCl miał pozytywny wpływ na zawartość Chl a i Car, a roztwór soli KCl obniżał zawartość barwników fotosyntetycznych i niefotosyntetycznych w siewkach pomidora. W warunkach polowych zastosowane roztwory soli NaCl (3 i 6 g) powodowały wzrost stężenia Chl a, Chl b i Car oraz proliny. Ponadto liście roślin stanowiących kontrolę były ciemniejsze od liści roślin z pozostałych kombinacji doświadczenia. Zaobserwowano, że dodatek amidu kwasu nikotynowego do pożywki nie miał ochronnego wpływu na rośliny rosnące w warunkach zasolenia, poza niewielkim zwiększeniem stężenia proliny.

The aim of this study is to determine the effect of both NaCl and KCl salt alone or in combination with nicotinamide, on growth and some biochemical parameters of Vilma cultivar of tomato under laboratory and field conditions. The combinations of salt solutions used had a negative impact on the ability of seed germination and morphological characteristics of 14-day-old tomato seedlings. The addition of NaCl salt had a positive impact on the content of Chl a and Car in contrast KCl salt solution led to the decrease of photosynthetic and non-photosynthetic pigments. Under field conditions, NaCl salt solution exhibited inhibitory effect on plant growth, concentration of Chl a, Chl b, and Car, simultaneously increasing oxidative stress parameters (proline and malondialdehyde – MDA). Moreover, leaves of tomato from the control group were darker in comparison to the remaining plants. It was observed that the addition of nicotinamide to the solution did not show protective effect on plants grown under salinity, except in a small increase of the concentration of proline.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies