Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Comparison of lipolytic activity of yeast strains isolated from Rokpol cheese

Tytuł:
Comparison of lipolytic activity of yeast strains isolated from Rokpol cheese
Porównanie aktywności lipolitycznej szczepów drożdży wyizolowanych w serach rokpol
Autorzy:
Szoltyski M.
Juszczyk P.
Czajgucka A.
Zarowska B.
Dabrowska A.
Polomska X.
Babij K.
Wojtatowicz J.
Chrzanowska J.
Tematy:
yeast
lipase
lipolytic activity
yeast strain
isolation
Rokpol cheese
milk fat
hydrolysis
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Lipolytic activity of seven yeast strains: Candida famata MI1a, C. intermedia BI2a, C. kefyr PII1b, C. sphaerica FII7a, Geotrichum penicillatum EII6a, Saccharomy- ces kluyveri BII3a and Yarrowia lipolytica PII6a was investigated. These strains represen­ting yeast species occurring in mould cheese Rokpol are potential cheese co-starters. The extra and intracellular lipolytic activity of the yeast was analyzed against tributyrine and p-nitrophenyl derivatives of fatty acids. Also their ability to hydrolyze bovine milk fat was assayed. It was shown that generally activity of extracellular yeast lipases were higher than of intracellular enzymes. The most lipolytic were strains Y. lipolytica PII6a and C. sphaeri- ca FII7a, which preferentially hydrolyzed butyrate p-nitrophenyl derivative and release the highest amounts of oleic acid from milk fat.

W pracy analizowano aktywność lipolityczną siedmiu szczepów drożdży Candida famata MI1a, C. intermedia BI2a, C. kefyr Plllb, C. sphaerica FII7a, Geotrichum penicillatum EII6a, Saccharomyces kluyveri BII3a i Yarrowia lipolytica PII6a wyizolow­anych z serów pleśniowych. Szczepy te mogą zostać wykorzystane jako potencjalne kultury starterowe wspomagające produkcję serów. Aktywność zewnątrz- i wewnątrzkomórkowych lipaz pochodzących od tych drobnoustrojów oznaczana była wobec tributyryny i p-nitro- fenylowych pochodnych kwasów tłuszczowych. Oznaczano także zdolność tych enzymów do hydrolizy tłuszczu mlecznego. Wykazano, że aktywność lipaz zewnątrzkomórkowych jest wyższa w porównaniu z lipazami wewnątrzkomórkowymi. Najwyższe aktywności li- polityczne oznaczono dla szczepów Y. lipolytica PII6a i C. sphaerica FII7a, które prefer­encyjnie hydrolizowały maślan p-nitrofenylu i uwalniały z tłuszczu mlecznego najwyższą ilość kwasu oleinowego.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies