Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Food and nutrient goals for Polish population, suggested for the year 2000

Tytuł:
Food and nutrient goals for Polish population, suggested for the year 2000
Cele w zakresie spożycia żywności i składników odżywczych dla ludności Polski proponowane na rok 2000
Autorzy:
Sekula W.
Szostak W. B.
Niedzialek Z.
Tematy:
food
nutrient content
energy content
Polish population
dietary pattern
daily energy
nutritional value
Polish experience
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Food and nutrient goals for Polish population for the year 2000 formulated by the research workers from the National Food and Nutrition Institute and consulted with other nutrition specialists are presented. The concepts used in their preparation are described and the description of former Polish experiences in the formulation and implementations prospective food and nutrient patterns is included as well. The food goals for the year 2000 assume significant decrease of the consumption of visible fats and sugar. Taking into account the feasibility of the recommendations, very moderate increase in meat and milk consumption was suggested and more considerable one in case of fish. According to recommended food pattern the importance of fruit in the diet should grow very significantly. Implementation of the specified food goals will ensure the decrease of the energy content of the diet in relation to its current level and the reduction in the proportion of calories derived from fat.

Omówione są cele w zakresie spożycia żywności i składników odżywczych dla ludności Polski na rok 2000, sformułowane przez naukowców z Instytutu Żywności i Żywienia i skonsultowane z innymi specjalistami w dziedzinie żywienia. Scharakteryzowane są założenia, użyte przy konstruowaniu tych celów oraz opisane są dotychczasowe polskie doświadczenia w zakresie tworzenia i realizacji perspektywicznych wzorców spożycia żywności i składników odżywczych. Cele dotyczące spożycia żywności w roku 2000 zakładają znaczny spadek konsumpcji tłuszczów wyodrębnionych i cukru. Względy praktycznej wykonalności przesądziły o przyjęciu umiarkowanego wzrostu spożycia mięsa i mleka i większego w przypadku ryb. Zgodnie z opracowanym wzorcem spożycia żywności, powinno bardzo poważnie wzrosnąć znaczenie owoców w diecie. Realizacja opracowanych celów zapewni obniżenie wartości energetycznej dziennej diety w stosunku do obecnego jej poziomu oraz zmniejszenie udziału energii pochodzącej z tłuszczu.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies