Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Znakowanie żywności - systemy i kontrowersje dotyczące znakowania produktów żywnościowych. Cz.1. Znakowanie żywności - różne podejścia i sposoby informowania konsumentów

Tytuł:
Znakowanie żywności - systemy i kontrowersje dotyczące znakowania produktów żywnościowych. Cz.1. Znakowanie żywności - różne podejścia i sposoby informowania konsumentów
Food labelling - systems and controversies regarding the labelling of food products. Part I. Food labelling - different approaches and ways to inform consumers
Autorzy:
Plocharski W.
Markowski J.
Groele B.
Ciok J.
Stos K.
Tematy:
zywnosc
znakowanie zywnosci
cele znakowania
systemy znakujace
sprzecznosc interesow
efekty zdrowotne
informacja konsumencka
food
food labelling
labelling aims
system
conflict of interests
healthy effect
consumer information
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Most important food labelling systems used in the USA, Europe and Australia were reviewed. The lack of a unified approach in their elaboration was pointed out, despite the general assumption that they should enable consumers making conscious choice and serve their health. The decisive role of state institutions in elaborating labelling systems and the need for education of consumers was underlined. Public awareness, the issue of correct interpretation of consumer labelling and the impact of labelling on public health remain a problem. In turn, food producers are interested, that their products would not be stigmatized, because in their opinion this may have negative consequences for some food industry sectors. Therefore, there is a very large divergence of views of stakeholders on the labelling of food products and hence problems in the development of a uniform system. However, the role of the state authorities is crucial and the relevant governmental representatives must be responsible for their decisions.

Opisano najważniejsze systemy znakowania produktów żywnościowych w USA, Europie i Australii. Wskazano na brak jednolitego podejścia w ich opracowaniu pomimo przyjęcia ogólnego założenia, że mają one umożliwić konsumentom świadomy wybór i służyć ich zdrowiu. Podkreślono decydującą rolę struktur państwowych w tworzeniu systemów znakowania i sposobie przekazywania informacji konsumentom. Problemem pozostaje niedostateczna świadomość społeczeństwa, kwestia poprawności interpretacji znakowania produktów przez konsumentów i wpływ znakowania na zdrowotność społeczeństwa. Z kolei producenci żywności są zainteresowani, aby ich produkty nie byty stygmatyzowane, gdyż ich zdaniem może to mieć negatywne skutki dla niektórych branż przemysłu żywnościowego. Istnieje więc bardzo duża rozbieżność poglądów interesariuszy dotycząca znakowania produktów żywnościowych i stąd problemy w opracowaniu jednolitego systemu. Rola państwa musi być jednak kluczowa i przedstawiciele stosownych agend rządowych muszą uwzględniać skutki swoich decyzji.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies