Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Kontrola freonów w całym łańcuchu produkcji żywności. Zmiany klimatu

Tytuł:
Kontrola freonów w całym łańcuchu produkcji żywności. Zmiany klimatu
Chlorofluorocarbons control in food production. Climate changes
Autorzy:
Wrobel-Jedrzejewska M.
Steplewska U.
Polak E.
Tematy:
zmiany klimatyczne
polityka klimatyczna
freony
gazy fluorowane
chromatografia gazowa
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W artykule przedstawiono obowiązującą legislację krajową i unijną dotyczącą przeciwdziałania zmianom zachodzącym w środowisku oraz ograniczania ich niekorzystnych skutków. Zaprezentowano wpływ chłodniczych gazów fluorowanych na efekt cieplarniany. Omówiono metodę badawczą chromatografii gazowej z użyciem detektora wychwytu elektronów ECD umożliwiającą analizy śladowych ilości tych związków.

The applicable national and EU legislation concerning the prevention of the changes occurring in the environment and reduction of their negative effects was presented. The influence of fluorinated refrigerant on the greenhouse effect was showed. The research methods of gas chromatography using an electron capture detector ECO which allows analysis of trace amounts of these compounds were discussed.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies