Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ intensywności technologii produkcji na plonowanie, architekturę łanu oraz jakość białka pszenicy populacyjnej i mieszańcowej

Tytuł:
Wpływ intensywności technologii produkcji na plonowanie, architekturę łanu oraz jakość białka pszenicy populacyjnej i mieszańcowej
Effect of production technology intensity on yield, canopy structure and protein quality of population and hybrid wheat
Autorzy:
Buczek J.
Bobrecka-Jamro D.
Tematy:
zboza
doswiadczenia polowe
pszenica ozima
odmiany populacyjne
odmiany mieszancowe
technologia produkcji
produkcja intensywna
plony
architektura lanu
wskaznik MTA
wskaznik pokrycia lisciowego
test SPAD
ziarno
bialko ogolne
bialka zapasowe
frakcje bialkowe
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W latach 2011–2014 przeprowadzono ścisłe doświadczenie polowe, którego celem było określenie reakcji odmian populacyjnych i mieszańcowych pszenicy ozimej na wzrastającą intensywność technologii produkcji. Stwierdzono, że wzrost intensywności technologii powodo-wał istotne zwiększenie plonu ziarna pszenicy, co wynikało z większej obsady kłosów i liczby ziaren z kłosa. Najobfitsze plony dała mieszańcowa odmiana ‘Hybred’, a istotnie słabiej plonowała populacyjna odmiana ‘Batuta’. Technologia wysokonakładowa wpływała na wzrost LAI i SPAD, a spośród odmian jedynie mieszańcowa ‘Hymack’ charakteryzowała się gorszymi parametrami architektury łanu. Intensywność technologii nie decydowała o zawartości albumin i globulin, powodując zwiększenie ilości białka oraz frakcji gliadyn i glutelin w ziarnie. Białko ogólne ziarna odmian pszenicy charakteryzowało się najmniejszym udziałem frakcji albumin i globulin przy najwyższym poziomie białek zapasowych z przewagą gliadyn w stosunku do glutelin.

In 2011–2014 a strict field experiment was carried out which aimed at the determination of response of population and hybrid winter wheat cultivars to growing intensity of production technology. It was found that increasing technology intensity resulted in a significant in-crease in wheat grain yield, which resulted from a higher number of ears and a higher number of grains per ear. The highest yields were obtained from the hybrid cultivar ‘Hybred’, whereas the population cultivar ‘Batuta’ gave significantly the lowest yields. The high input technology resulted in an increase in LAI and SPAD, and among the cultivars, only the hybrid ‘Hymack’ was characterized with worse parameters of canopy structure. Technology intensity did not determine the content of albumins and globulins, causing an increase in protein content and gliadins and glutelins fractions in grain. The total protein of wheat cultivars grain was characterized with the lowest share of albumins and globulins fractions, at the highest level of storage proteins with predominance of gliadins in relation to glutelins.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies