Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The relationship between blood plasma cholesterol and milk yield in Holstein cows

Tytuł:
The relationship between blood plasma cholesterol and milk yield in Holstein cows
Zależność pomiędzy poziomem cholesterolu w surowicy krwi a wydajnością mleczną krów rasy holsztyńskiej
Autorzy:
Chladek G.
Machal L.
Hibner A.
Nowakowski P.
Tematy:
cattle
cow
Holstein breed
blood plasma
cholesterol content
milk yield
relationship
fat
protein
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Groups of 19 to 24 dairy Holstein cows were observed monthly for the period of 12 months (12 test days). The aim of the study was to observe the relationship between blood plasma cholesterol concentration and milk production and milk components. The mean milk yield was 33.8 kg with milk protein content 2.96%, milk fat content 4.02% and cholesterol concentration in blood plasma 3.44 mmol/1. Cows in the experimental groups were in their early lactation (on average 58.6 days after calving). The coefficients of the correlation between blood plasma cholesterol and some milk production parameters calculated for each test day ranged as follows: - 0.361 to 0.437 for milk yield, -0.275 to 0.203 for milk fat content and -0.181 to 0.480 for milk protein content. Polynomials of the third degree or higher were calculated for the observed parameters so as R~ was higher than 0.5. The calculated coefficients of correlation between blood plasma cholesterol content and milk production parameters did not reveal a clear tendency in the relationships. However, the graphical polynomial expression of relationships showed a positive relationship between blood plasma cholesterol content and milk yield and a negative relationship between blood plasma cholesterol and milk protein content. No relationship was found between blood plasma cholesterol concentration and milk fat content due to high variability of fat content in milk.

W okresie 12 miesięcy (12 dni testowych) pobierano krew i określano wydajność dobową mleka i jego składników u krów rasy holsztyńskiej (n = od 19 do 24 sztuk/ dzień testowy). Celem badań była obserwacja zależności pomiędzy poziomem cholesterolu w surowicy krwi a produkcją mleka i jego składników. Średni poziom wydajności mleka wyniósł 33.8 kg o zawartości 2.90% białka i 4.02% tłuszczu, a zawartość cholesterolu w surowicy krwi 3.44 mmol/1. Wszystkie badane krowy znajdowały się we wczesnej fazie laktacji - średnio w 59 dniu. Wskaźniki korelacji pomiędzy poziomem cholesterolu a niektórymi cechami użytkowości mlecznej określonymi dla kolejnych dni badań przyjmowały następujące zakresy wartości: od - 0.361 do + 0.437 dla wydajności mleka, od -0.275 do + 0.203 dla zawartości tłuszczu i od -0.181 do + 0.480 dla zawartości białka w mleku. Obliczano dla badanych cech wielomiany trzeciego i wyższego stopnia, tak by R² przyjmował wartość wyższą od 0.5. Uzyskane wskaźniki korelacji pomiędzy poziomem cholesterolu w surowicy krwi a cechami produkcji mleka nie wskazywały na istnienie jednoznacznych relacji pomiędzy badanymi cechami. Jakkolwiek z graficznego przedstawienia wielomianów wynika, że pomiędzy poziomem cholesterolu a wydajnością mleka istnieje tendencja w kierunku dodatniej zależności, natomiast zawartość białka w mleku ma tendencję w kierunku zależności ujemnej. Natomiast nie zauważono żadnej tendencji w kształtowaniu się zależności pomiędzy poziomem cholesterolu a zawartością tłuszczu w mleku - mogło to być spowodowane wysoką zmiennością zawartości tłuszczu w mleku.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies