Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ bakterii fermentacji mlekowej na obniżenie skażenia aflatoksyną B1 kiszonej runi łąkowej

Tytuł:
Wpływ bakterii fermentacji mlekowej na obniżenie skażenia aflatoksyną B1 kiszonej runi łąkowej
The effect of lactic acid bacteria on reducing aflatoxin B1 contamination of meadow sward silages
Autorzy:
Kuprys-Caruk M.
Zielinska K.
Tematy:
szczepy bakteryjne
bakterie kwasu mlekowego
kiszonki
aflatoksyna B1
obnizanie zawartosci aflatoksyny B1
run lakowa
kiszenie
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem pracy była ocena zdolności różnych szczepów bakterii fermentacji mlekowej, wyizolowanych z kiszonych roślin, do obniżania poziomu aflatoksyny B₁ w warunkach modelowych oraz produkcyjnych. Badane szczepy bakterii z rodzaju Lactobacillus spp.w warunkach in vitro wykazały zdolność do obniżania zawartości aflatoksyny B₁ w pożywce MRS. Poziom eliminacji AFLB₁ wynosił 36–61%, przy czym efekt ten był zależny od szczepu i częściowo odwracalny. Najwyższy poziom eliminacji toksyny zaobserwowano w przypadku hodowli szczepów w temperaturze 20°C. Kiszenie runi łąkowej z dodatkiem trzech wybranych szczepów bakterii fermentacji mlekowej przyczyniło się do istotnego obniżenia zawartości aflatoksyny B₁ w stosunku do jej zawartości w kiszonkach wykonanych bez dodatku LAB. Zawartość toksyny w kiszonkach z dodatkiem bakterii była trzykrotnie niższa niż w kiszonkach kontrolnych. Kiszonki wykonane z dodatkiem bakterii charakteryzowały się również niższą liczebnością grzybów pleśniowych niż kiszonki kontrolne. Dodatek bakterii nie miał natomiast istotnego wpływu na pozostałe parametry kiszonek,takie jak pH i zawartość kwasów organicznych.

The aim of thes tudy was to evaluate the ability of different strains of lactic acid bacteria from Lactobacillus spp. genera to reduce the level of aflatoxin B₁ in model and production conditions. Lactic acid bacteria strains were isolated from natural environment, from ensilaged plants. The strains testedin vitrohave shown the ability to reduce the level of aflatoxin B₁ in MRS medium. AFLB₁ elimination level was 36-61%, the effect was dependent on the strain used and partially reversible.The highest level of toxin elimination was observed during the growth of strainsat 20°C. Silages from meadow sward from I harvest were prepared in ballots with and without the addition of mixed starter culture of three selected strains from Lactobacillus plantarumand Lactobacillus buchnerigenus. Ensiling meadow sward with the addition of bacteria has contributed to a significant reduction of aflatoxin B₁ in relation to its contentin control silages. The toxin content in silages with the addition of bacteria was three times lower than in the control silages.In silages prepared with lactic acid bacteria strains the number of moulds was significantly lower than in control silages. Addition of bacteria did not influent on other silages parameters like pH and lactic and acetic acid content. Ensiling of meadow sward with the addition of lactic acid bacteria strains, which have ability to reduce aflatoxin B1 level, constitutes an useful, biological method of feed decontamination.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies