Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Characteristics of the radiation conditions in selected geographical regions

Tytuł:
Characteristics of the radiation conditions in selected geographical regions
Charakterystyka warunków radiacyjnych w wybranych regionach geograficznych
Autorzy:
Wieczorek J.
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W artykule zaprezentowano wstępne wyniki badań wpływu warunków radiacyjnych na produkcję melatoniny (MEL) w organizmie człowieka. Badania prowadzone były w trzech regionach geograficznych o zróżnicowanych warunkach klimatycznych (Polska, Japonia i Wietnam). Melatonina przekazuje informacje o warunkach oświetleniowych do zegara biologicznego człowieka, a ten steruje pracą całego organizmu. Największe sezonowe zróżnicowanie sum promieniowania całkowitego oraz aktywnego fotosyntetycznie (PAR) występowało w Polsce (rys. 2), w tym regionie stwierdzono również największą zmienność wydzielania melatoniny. W ciągu dnia (godziny 7-16) największa częstość bardzo jasnych impulsów światła (> 1000 lux), na które ochotnicy byli eksponowani, z wyjątkiem okresu zimowego, pojawiła się w Polsce (rys. 3). Zaobserwowano również zróżnicowanie widma promieniowania słonecznego między badanymi obszarami oraz w sezonach. W Polsce pik długości fali promieniowania docierającego w każdym sezonie występował w zakresie 451-500 nm, w Japonii w zakresie 501-550 nm. W Wietnamie wiosną i zimą występował w zakresie 651-700 nm, latem i jesienią w zakresie 501-550 nm.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies