Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Aktywność wody wybranych grup produktów spożywczych

Tytuł:
Aktywność wody wybranych grup produktów spożywczych
Water activity of choosen food-stuff groups
Autorzy:
Palacha Z.
Makarewicz M.
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W artykule zamieszczono wyznaczone wartości aktywności wody wybranych grup produktów spożywczych, w ramach badań własnych, a także dokonano analizy tych -wartości. Stwierdzono, iż aktywność wody -większości badanych produktów spo­żywczych wyniosła powyżej 0,9. Najwyższą aktywność wody posiadały produkty o dużej zawartości tłuszczu (0,999 — 0,940), niewiele mniejszą produkty mięsne (0,990— 0,918), nabiałowe (0,998— 0,813) i owocowe (0,998— 0,812). Surowce i produkty piekarskie stanowiły grupę o najniższej aktywności wody ,jednocześnie o szerokim zakresie aw (0,976— 0,213).

In the paper water activity of choosen groups of food-stuff were determined and analysed. The water activity of the majority these products was above 0,9. The highest water activity level was got for the products containing large amounts of fat in the range of 0,999 to 0,940, a little lower meat products from 0,990 to 0,918, dairy products from 0,998 to 0,813 and fruit products from 0,998 to 0,812. Bakery raw materials and products were found to be the group with the lowest water activity level (with a broad range of a^) from 0,976 to 0,213.

Rekord w opracowaniu

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies