Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Fermentacja metanowa wywaru gorzelniczego oraz charakterystyka plynięcia wywaru oraz osadu pofermentacyjnego. Cz.1

Tytuł:
Fermentacja metanowa wywaru gorzelniczego oraz charakterystyka plynięcia wywaru oraz osadu pofermentacyjnego. Cz.1
The methane fermentation ot stillage and characteristic flow of stillage and digested sludge. Part I
Autorzy:
Kotarska K.
Dziemianowicz W.
Swierczynska A.
Tematy:
gorzelnictwo
wywar gorzelniany
wywar zytni
fermentacja metanowa
wlasciwosci reologiczne
osady pofermentacyjne
funkcje plyniecia
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The process of methane fermentation of stillage was described in this article. Also the rheological properties of stillage and digested sludge obtained on the anaerobic digestion process of stillage was presented. The ratio between the shear stress and viscosity to shear rate has allowed define the tested liquids and plot a flow curve and viscosity curve. Based on the obtained results the mathematical model describing the flow curves of the liquid was matched.

W artykule opisano przebieg fermentacji metanowej wywaru gorzelniczego. Przedstawiono także właściwości reologiczne zarówno wywaru żytniego, jak i biomasy pofermentacyjnej pozostałej po jego zbiogazowaniu. Stosunek uzyskanego naprężenia stycznego i lepkości do prędkości ścinania pozwolił scharakteryzować badane ciecze i wykreślić krzywe płynięcia i lepkości. Na podstawie uzyskanych wyników badań dopasowano model matematyczny opisujący krzywe płynięcia cieczy.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies