Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Escherichia Coli w produktach mleczarskich

Tytuł:
Escherichia Coli w produktach mleczarskich
Escherichia Coli in dairy products
Autorzy:
Garbowska M.
Berthold-Pluta A.
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Gatunek Escherichia coli przyjęto za 'wskaźnik zanieczyszczenia fekalnego produktów spożywczych ze 'względu na 'występowa¬nie tych drobnoustrojów w przewodzie pokarmowym i odchodach zwierząt stałocieplnych. Niektóre szczepy E. coli uznano za chorobotwórcze, gdyż wywołują szereg różnych chorób, począwszy od łagodnych biegunek, przez zapalenie jelit do poważnych chorób nerek. Szczepy chorobotwórczego serotypu E. coli 0157 izolowano z odchodów zdrowych sztuk bydła, dlatego też sery produkowane z mleka niepasteryzowanego sąpotencjalnymi nośnikami tych drobnoustrojów. W pracy scharakteryzowano gatunek Escherichia coli, ze szczególnym uwzględnieniem serotypów chorobotwórczych w tym se-rotypu 0157:H7. Dokonano przeglądu piśmiennictwa dotyczącego występowania chorobotwórczych szczepów Escherichia coli w mleku surowym oraz produktach mlecznych w różnych krajach oraz w Polsce. Przedstawiono wybrane przykłady występowania szczepów chorobotwórczych w mleku surowym i produktach mlecznych, przypadki zatruć wywołanych spożyciem produktów mlecznych zanieczyszczonych tymi serotypami.

Escherichia coli was accepted as a faecal contamination indicator of food products because of its presence in the in¬testinal system and faeces of warm blooded organisms. Seve¬ral E. coli strains represent pathogens 'with 'wide spectrum of illness 'which may ensue ranging from mild diarrhoea thro¬ugh colitis to severe urinary diseases. Because pathogenic E. coli 0157 serotypes have been found from healthy cattle fa¬eces, cheeses made from unpasteurized milk are potential ve¬hicle of this microorganisms. The study characterized the specium Escherichia coli, with particular emphasis on pathogenic serotypes, including serotype 0157: H7. Has reviewed the literature regarding the occurrence of pathogenic strains of Escherichia coli in raw milk and dairy products in different countries and Po¬land. The paper has presented selected examples of occur¬rence pathogenic strains in raw milk and dairy products, in¬cidents of foodborne infections caused by the consumption of dairy products contaminated by these serotypes.

Rekord w opracowaniu

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies